Maak van onze blauwvingerstad een gezonde ‘Blue Zone’

Blue zones.jpeg

Er zijn op de wereld gebieden waar mensen aanmerkelijk gezonder zijn dan elders op de wereld. Blue Zones worden deze gebieden genoemd. Sardinië is zo’n blue zone. Hoe komt het dat de mensen daar langer, vitaler en gezonder leven? Negen factoren spelen daarbij een rol: mensen bewegen veel buiten, hebben een zinvolle daginvulling, eten voldoende maar niet te veel, nemen voldoende rust, eten vooral plantaardig voedsel, drinken met mate wijn, ervaren een hechte familieband, koesteren hoop uit hun geloof en maken onderdeel uit van een gemeenschap. De ChristenUnie wil graag van onze blauwvingerstad een gezonde Blue Zone maken.

Vorig jaar in juni, direct na de eerste lockdown, schreef Wietse de Boer een oproep met een achttal actiepunten om te investeren in vitale en gezonde blauwvingers. Daarbij liet hij zich inspireren door de Blue Zones. Gezond zijn heeft alles te maken met gezond doen. Wat je situatie ook is, of je een chronische ziekte hebt of van nature weinig gezondheidsproblemen kent, het gaat om gezonde keuzes maken. Daarbij kan iedereen wel een steuntje in de rug gebruiken. 

Onlangs bespraken we in de gemeenteraad de lokale gezondheidsagenda en het lokaal preventieakkoord. Daarin beschrijft wethouder Michiel van Willigen hoe de gemeente, samen met tal van partners in de stad, bijdraagt aan de gezondheid van de Zwollenaren. Daarbij zet hij onder meer in op het verkleinen van gezondheidsverschillen. Per wijk kan de aanpak verschillen, afhankelijk van wat de inwoners nodig hebben. Scholen, supermarkten en sportorganisaties worden betrokken, zodat mensen in de volle breedte van hun leven geholpen worden om gezonde keuzes te maken. 

De urgentie is groot. Als iets ons heeft beziggehouden in de afgelopen anderhalf jaar dan is het wel onze gezondheid… Daarbij is het vooral gegaan over het coronavirus. Veel minder aandacht is uitgegaan naar de drie grootste doodsoorzaken in ons land: hart- en vaatziekten (veelal veroorzaakt door een leefstijl van te veel consumeren en te weinig bewegen), kanker en overmedicatie. Na de acute aandacht die het coronavirus opeist, zouden we een constante en indringende urgentie moeten voelen om aan deze drie gezondheidsbedreigingen te werken. Zeker als we ons bewust zijn van de impact van de pogingen om de kosten van de gezondheidszorg in te perken. In de afgelopen tien jaar is het aantal ziekenhuisbedden in ons land verminderd van 46.000 naar 39.000 bedden. De IC-capaciteit is bijna gehalveerd, van 2300 naar 1200 IC-bedden. Terwijl de bevolking in diezelfde periode met 850.000 mensen is toegenomen. Dit zijn landelijke cijfers, waar we in Zwolle onderdeel van uit maken. Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat we met man en macht werken aan vitale, weerbare en gezonde Zwollenaren. 

Als je gezonde keuzes wilt maken, houd je je als vanzelf bezig met de essentie van je leven. Wat is voor jou belangrijk, wat is waardevol? Gezonde keuzes brengen je dichter bij de essentie van je eigen leven en dichter bij de natuur. Je merkt dat je lichaam geen machine is die bij ziekte even gerepareerd moet worden met wat medicijnen. Je merkt dat, wat je gezondheidsuitdagingen ook zijn, gezonde keuzes je levensvreugde vergroten. En dat gunnen we al onze Blauwvingers!

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Maak van onze blauwvingerstad een gezonde ‘Blue Zone’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.