Raad steunt plan sociale verdeling isolatiegeld onder Zwollenaren

thermostaat.jpg

De ChristenUnie en GroenLinks willen het ‘isolatiegeld’ van het Rijk op een sociale manier inzetten. Maandag 1 november is een motie daarvoor unaniem aangenomen door de Zwolse gemeenteraad. De energieprijzen rijzen de pan uit en vooral mensen met een krappe beurs kunnen daardoor financieel in de knel komen. Woordvoerder Ruben van de Belt: “Met het extra geld voor isolerende maatregelen willen we de energiekosten drukken voor die groep Zwollenaren.”

Ruben: “Via allerlei inwonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties bereiken ons signalen bereiken van Zwollenaren die zich zorgen maken. Zij zien de energieprijzen stijgen die drukken op de maandelijkse lasten. We horen dat huishoudens bang zijn dat ze de verwarming uit moeten doen in de winter. Isolatie kan dan op de lange termijn helpen.”

Ook in de uitvoering willen we een belangrijke rol voor initiatieven en vrijwilligers in de wijken. Zij kunnen vaak dieper kijken in hun omgeving. Ruben: “We zijn ook blij dat diaconieën dit probleem scherp zien. Kerken kunnen van grote waarde zijn in het oplossen van dit probleem.”

Naast de 3 miljard euro compensatie van de energierekening komt er vanuit het Rijk 150 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om isolerende maatregelen te bekostigen. Ruben: “Onder verschillende Zwolse groepen zien we onrust ontstaan over de energierekening. Armoede kan een oorzaak zijn voor zorgen. Ook kan een taalbarrière reden zijn dat kennis over besparing en energiecontracten ontbreekt.”

Deze motie dient twee doelen: met een sociale maatregel meewerken aan de energietransitie. Vaak worden beschikbare subsidies voor verduurzaming aangevraagd door mensen die bovenmodaal zitten. Dan moet je bedragen van duizenden euro’s zelf kunnen voorschieten. Het duurt dan ongeveer drie maanden voor je de subsidie ontvangt. Niet iedereen kan zo’n bedrag tijdelijk missen.

ChristenUnie en GroenLinks willen dat het college met deskundigen onderzoekt hoe het isolatiegeld op een goede plek terecht kan komen. Ruben: “Veel armoedebeleid is gericht op het inkomen van mensen. Dat heeft de gemeente in beeld. Dit betreft de uitgaven, dat is lastiger. Organisaties met contacten in de wijk kunnen helpen om beter inzicht te krijgen.” De twee fracties roepen op samen met duurzame inwonersinitiatieven, sociale partners, vrijwilligersorganisaties en woningcorporaties tot een gerichte aanpak te komen. 

 

 

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Raad steunt plan sociale verdeling isolatiegeld onder Zwollenaren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.