ChristenUnie bezorgd over toename verwarde personen op straat

Zicht_op_Zwolle_Centrum

De ChristenUnie in Zwolle maakt zich zorgen om de stijging van 32% van het aantal verwarde personen op straat. Daardoor wordt de samenleving veel meer geconfronteerd met overlast, wat een groot probleem is voor zowel de mensen zelf, als voor de samenleving en waarvoor nieuwe en wellicht ook andere inzet nodig is, stelt gemeenteraadslid Wietse de Boer.

Vaak zijn de zogeheten ‘verwarde personen’ mensen met verschillende aandoeningen of beperkingen, veelal in combinatie met verschillende levensproblemen. Raadslid Wietse de Boer: “Voor hen is een integrale aanpak nodig van zorgorganisaties, politie en gemeente. Het moet niet zo zijn dat we elkaar de bal toespelen wie de zorg voor deze mensen op zich moet nemen. Als het nodig is moet de burgemeester de knoop maar doorhakken zodat er eerst zorg wordt verleend en daarna wordt bepaald wie de rekening betaalt.”

De landelijke overheid erkent het probleem ook en heeft sinds vorig jaar aanjaagteams ingesteld om handvatten te geven voor deze doelgroep. In regio Oost participeert ook de gemeente Zwolle bij het vinden van een juiste aanpak. De gemeente kan ondertussen drie middelen inzetten: een gebiedsverbod, een gedragsaanwijzing of een hulpverleningstraject. En omdat er in Zwolle al ervaring is met een persoonsgerichte aanpak verwacht de gemeente Zwolle daar ook voor deze doelgroep veel van. Dat is echter nog niet zichtbaar in de cijfers, stelt de ChristenUnie.

Daarom zal de ChristenUnie aandacht blijven vragen om de juiste aanpak te laten landen en zal het onderwerp daarom terug laten komen bij de algemene beschouwingen. Volgens De Boer kunnen ook ervaringsdeskundigen daar bij horen. De Boer: “Want contact is het sleutelwoord en zij kunnen de brug wellicht slaan waar anderen niet binnenkomen.”

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie bezorgd over toename verwarde personen op straat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.