Vertrouwen herstellen na asbest Stadkamer

Asbest

De ChristenUnie wil dat er lessen worden getrokken uit het debacle dat de vondst van asbest in de Stadkamer is. Dat heeft ook bij de ChristenUnie-fractie veel vragen opgeroepen, stelde fractievoorzitter Gerdien Rots in het debat hierover. Rots: "Hoe kan het dat niemand wist dat er zoveel asbest in dit gebouw zat? Hadden de forse kostenoverschrijdingen kunnen worden voorkomen? Het vertrouwen dat het met zulke vragen goed zit, ook als de raad daar niet expliciet om vraagt, moet hersteld worden."

De asbestvondst werd gedaan tijdens de verbouwing van het nieuwe onderkomen aan de Zeven Alleetjes. "Dat wordt een prachtige plek waar de Stadkamer haar nieuwe bibliotheek-concept kan realiseren. Maar voordat ze daar naartoe kan verhuizen, moet er nog een flinke verbouwing plaatsvinden. Die verbouwing is nu volop gaande, maar heeft grote vertraging opgelopen door de aangetroffen asbest," aldus Rots.

Asbest 
Tijdens een werkbezoek na de vondst van het asbest zag Gerdien Rots zelf op welke onverwachte plekken er asbest in het GGD-pand zat. "In afwerkingskit, in koorden tussen wanden en het plafond. Op allerlei onmogelijke plekken, die zelfs voor de asbestkenners een verrassing vormden. Dat er in zo’n extreme mate en bizarre toepassingsvormen asbest was verwerkt in dit pand, had niemand voorzien. Dát is het college en de ambtelijke organisatie dan ook niet aan te rekenen. Wél zijn er inschattingsfouten gemaakt, die de problematiek van de kostenoverschrijdingen in dit project hebben verergerd. Die inschattingsfouten moeten worden voorkomen door vanaf nu met een asbestprotocol te werken."

Projectmaakbaarheid, risicobeheersing en informatievoorziening
Onderzoeksbureau Lysias laat zien dat de projectorganisatie op zich bestond uit deskundige ambtenaren, maar er waren onvoldoende checks and balances georganiseerd, waardoor een sfeer van projectmaakbaarheid is ontstaan. Rots: "Er zijn in dit project een paar onnozele fouten gemaakt met forse financiële gevolgen. Dat had kunnen worden voorkomen als er kritischer was meegekeken door onafhankelijke derden."

Het college organiseert die kritische reflectie nu door een luis-in-de-pels toe te voegen aan het projectteamen voortdurend elkaar tbevragen of voldoende specifieke deskundigheid aanwezig is.

Ambtenaren maken altijd een inschatting van de risico’s bij dit soort projecten. Lysias wijst erop dat onvoldoende is doorgedacht over scenario’s en strategieën voor wat te doen als een risico werkelijkheid wordt. Ook daarin gaat het college nu verandering brengen. Tot slot is een belangrijke les dat de raad sneller en adequater moet worden geïnformeerd over de risico’s in dit soort grote projecten. 

Herstel van vertrouwen
De komende tijd moet er worden gewerkt aan herstel van vertrouwen in de wijze waarop de gemeente met dit soort projecten omgaat. De wethouder schrijft een integraal verbeterplan dat we in het najaar in de raad bespreken. "Dat zal onze fractie kritisch blijven volgen want wij willen dat met ons gemeenschapsgeld heel zorgvuldig en verantwoord wordt omgegaan. Daar moet elke Zwollenaar op kunnen vertrouwen," vindt Rots.

Foto: Shirley de Jong

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Vertrouwen herstellen na asbest Stadkamer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.