ChristenUnie wil verruiming regeling chronisch zieken en gehandicapten

Reinier Mulder

De ChristenUnie in Zwolle pleit voor meer aandacht voor chronisch zieken en gehandicapten die net iets 'te veel' verdienen om gebruik te kunnen maken van de ondersteuning voor mensen met een laag inkomen. Volgens raadslid Reinier Mulder is het nodig om behalve naar inkomen ook te kijken naar de gezinssituatie van chronisch zieken en gehandicapten om te voorkomen dat er mensen tussen wal en schip raken.

De Zwolse gemeenteraad besloot tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen maandag om een regeling in te stellen waarmee chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tot €23.400 in aanmerking komen voor een collectieve ziektekostenverzekering vanuit de gemeentenen een vergoeding van €175 voor andere kosten. Ook de ChristenUnie steunde dit voorstel.

Volgens raadslid Reinier Mulder is het echter nodig deze regeling te verruimen. "Want waar er gelukkig veel regelingen zijn voor mensen in de laagste inkomensgroepen, dreigen met name gezinnen met een inkomen onder de €35.000 buiten alle financiële regelingen te vallen. Met de toename van het eigen risico, de eigen bijdrages in de WMO en het wegvallen van de CER/Wtcg-korting dreigt er voor hen een heel nadelinge stapeling van effecten."

De ChristenUnie wil daarom dat financiële ondersteuning in de toekomst meer vanuit de zwaarte van de zorg en de draagkracht van een gezin wordt bepaald dan alleen op basis van de hoogte van het inkomen. Met een motie riep de partij het college van burgemeester en wethouders op om dat als mogelijkheid te onderzoeken. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde met deze motie in.

Volgens de verantwoordelijk wethouder is er nog onvoldoende informatie om de financiële ondersteuning nu al op die manier te verdelen. Zij wil bijvoorbeeld meer inzicht in de stapeling van alle ziektekosten die niet gedekt worden door verzekeringen of regelingen. De ChristenUnie nodigt daarom iedereen uit om informatie daarover te delen met de gemeente Zwolle.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie wil verruiming regeling chronisch zieken en gehandicapten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.