Nog steeds nauwelijks draagvlak voor vrijgave sluitingstijden horeca

Sassenstraat Allicht

Waar een aantal partijen in de gemeenteraad wil dat horeca zelf bepalen wanneer ze hun deuren sluiten, blijft de ChristenUnie na een rondetafelgesprek over dit onderwerp hameren op goede afspraken. "De politie ziet veel risico's van vrijgeven van de sluitingstijden, bewoners zijn bang voor wat hen te wachten staat en de horeca zegt er nauwelijks gebruik van te maken," concludeert ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries.

"Wij blijven ons inzetten voor een goede balans tussen alle wensen en belangen," stelt De Vries. Uit een rondetafelgesprek die de initiërende partijen organiseerden, bleek er nauwelijks draagvlak. "En ik heb geen antwoord gekregen op de vraag hoe dat draagvlak vergroot zou kunnen worden. Het blijkt simpelweg een idee van politici, niet van de stad. Dus zeg ik over compleet vrijgeven van de sluitingstijden: niet doen."

Met name studentenorganisaties pleiten voor ruimere openingstijden van de horeca. Johannes de Vries: "Ik trek graag samen met hen op om te kijken waar en wanneer daar dan precies behoefte aan is. Daar maken we dan goede afspraken over, voor een kwalitatief aantrekkelijke binnenstad; de kwantiteit van de openingstijden is echt niet alles, ook niet voor een bruisend studentenleven. Bij compleet vrijgeven is er geen enkele basis meer voor goed overleg over de balans tussen nachtleven en nachtrust, gezelligheid en overlast. De binnenstad wordt door verschillende groepen mensen gebruikt, laten we daar dan ook rekening mee houden."

De politie ziet veel risico's op basis van ervaringen van collega's in andere steden. Tijdens het rondetafelgesprek bleek dat in vrijwel alle steden waar de horecasluitingstijden werden vrijgegeven, er sprake was van meer overlast, meer criminaliteit en er dus meer politie-inzet nodig was.

Meedenken over de openingstijden van de horeca in Zwolle? Neem contact op met Johannes de Vries.

Foto: Hasan Karagülmez

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Nog steeds nauwelijks draagvlak voor vrijgave sluitingstijden horeca'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.