ChristenUnie mee op alcoholinspectie

Stadsfestival

De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren meer dan eens aandacht gevraagd voor verantwoord alcoholgebruik in de stad, met name onder jongeren. Sinds enige tijd moet de gemeente zelf het toezicht op de koop en verkoop van alcohol uitvoeren. Om te zien hoe het toezicht in Zwolle vorm krijgt, ging gemeenteraadslid Johannes de Vries afgelopen week op stad met de opsporingsambtenaar die hiervoor verantwoordelijk is.

Door goede voorlichting, duidelijke regels en scherp toezicht wil de ChristenUnie tegengaan dat jongeren te vroeg en te veel drinken. Uit steeds meer onderzoeken wordt duidelijk wat het vernietigende effect van alcohol op jonge hersenen is. Niet voor niets ging begin 2014 de alcoholleeftijd omhoog naar 18 jaar en kunnen ook jongeren zelf een boete krijgen voor het drinken van alcohol op te jonge leeftijd.

Volgens ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries vraagt het toezicht op de Drank- en Horecawet blijvende aandacht. “Nu we ook jongeren zelf aanspreken op hun verantwoordelijkheid en hen een boete geven voor het bij zich hebben van alcohol, is er meer werk voor de toezichthouders. Ik zal scherp in de gaten blijven houden of er genoeg mankracht is om dat werk te kunnen doen.”

De opsporingsambtenaren van de gemeente focussen zich niet alleen op de jongeren zelf; de verantwoordelijkheid voor gezond alcoholgebruik is een gedeelde verantwoordelijkheid. De Zwolse toezichthouders controleren of ondernemers zich aan de gestelde regels houden, maar trekken ook samen met hen op, bijvoorbeeld door informatie te delen over waar het nog misgaat.

“Ook van barpersoneel en andere alcoholverkopers vragen we om hun verantwoordelijkheid te nemen. Gelukkig ging dat op de rustige vrijdagavond die ik meeliep helemaal goed. Hoe drukker het is, hoe meer dat ook van het personeel vraagt. Ik wil dat ook dan de gezondheid van de horecabezoeker voorop blijft staan.”

Foto: Hasan Karagülmez

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie mee op alcoholinspectie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.