Gerdien Rots: "Kracht van Zwolle zit in Zwollenaren die er voor elkaar zijn"

Gerdien PPN 2016-2019

"De lokale overheid moet aansluiting vinden bij de wensen, behoeften en kracht van onze Zwollenaren." Dat zei ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots tijdens de algemene beschouwingen waarin de gemeenteraad van Zwolle een blik vooruit wierp op de periode 2016-2019. Ze benoemde hoe inwoners, ondernemers, netwerken van mensen, organisaties en de lokale overheid samen werken aan onze stad.

Lees hier de complete bijdrage van Gerdien Rots aan het debat over de Perspectiefnota 2016-2019.

"Voorzitter, de kracht van Zwolle zit in de Zwollenaren zelf. In Zwollenaren die er voor elkaar zijn. Die zich betrokken voelen op de stad en haar inwoners. Die samen initiatieven ontplooien. We waren vorige week in de wijk Holtenbroek en spraken daar bijvoorbeeld een groep Oost-Afrikaanse Zwollenaren die ooit begonnen zijn boodschappen te doen voor een buurman die slecht ter been is. Van het een komt het ander en inmiddels is dat initiatief uitgegroeid tot een vereniging met zo’n 50 leden die wekelijks bij elkaar komt. Ze helpen elkaar als ze ziek zijn, als ze moeite hebben met de taal, als ze zich onveilig voelen. We zien het ook bij een nieuw initiatief zoals de Gift City. En tal van andere projecten waarin mensen met en voor elkaar dingen organiseren.

Dat is de reden waarom dit college veel ruimte geeft aan onze inwoners, en met hen aan onze bedrijven, organisaties, geloofsgemeenschappen en verenigingen in de stad om initiatieven te ontplooien en samen met de gemeente te werken aan de opgaven waarvoor we staan.

De uitdaging van de huidige lokale overheid ligt in het vinden van aansluiting bij de wensen, de behoeften en de kracht van onze Zwollenaren. Door daarbij duidelijk richting aan te geven, willen we een stimulans zijn. En dus nemen we onnodige belemmeringen en schotten tussen domeinen weg. Die rode draad in het beleid spreekt de ChristenUnie aan. En dat is ook de rode draad van de perspectiefnota voor de komende vier jaren.

We lopen de vier agenda’s van het college bij langs en zetten bij een aantal punten onze ChristenUnie-accenten.

Agenda voor een levendige stad

Het verhaal van Zwolle

We zijn blij met LAgroup die onderzoek gaat doen naar het versterken van de zichtbaarheid van onze rijke cultuurhistorie. We hebben hoge verwachtingen. Wat ons betreft moet dit onderzoek niet alleen gaan over de organisatievorm. We willen ook snel zichtbare verbeteringen en daarvoor doen we een paar suggesties:

  • Vertel het verhaal. We hebben prachtige beelden in de openbare ruimte. Ik denk aan de engel Michael op de Grote Markt, het beeld en doopvont in de tuin van Librije, het beeld op het Gasthuisplein, op het Bethlehemskerkplein. Ze staan er wel, maar ze vertellen geen verhaal. Er hangt geen bordje bij, geen QR-code, niks.  
  • Maak een stegen- en gangenplan. We hebben prachtige, soms zelfs spannende, stegen en oude gangen in de binnenstad.  Maar het zijn de stiefkindjes van de inrichting van de openbare ruimte.  Er is bijna niets te beleven.
  • Zet Zwollenaren in. Er zijn heel veel Zwollenaren en (ArtEz-)studenten met ideeën om de cultuurhistorie van de stad beter zichtbaar te maken. Waar kunnen zij terecht bij LAgroup?

Vastgoed

We merken dat veel organisaties in de cultuur- en welzijnssector aanlopen tegen huisvestingsproblemen. Ofwel ze kunnen de hoge huurprijzen niet betalen. Ofwel ze kunnen de WOZ-waarde van hun eigen pand niet ophoesten. Tegelijkertijd hebben we in de stad te maken met leegstand van panden. We willen hierover een keer zorgvuldig met het college van gedachten wisselen om nieuwe richtinggevende uitspraken te kunnen doen over hoe we met ons maatschappelijk vastgoed om gaan.  

Agenda voor een ondernemende stad

MKB

We zijn blij met de aandacht voor het MKB. En voor startende ondernemingen. Zij zorgen voor veel werkgelegenheid. Ook voor werkgelegenheid voor mensen die gebruik (moeten) maken van de participatiewet. Ben je met je bedrijf gevestigd in Zwolle, dan doen we een appel op je betrokkenheid op de stad. Ook hier geldt de kracht van verbinding. Goed dat er nu een accountmanager MKB is! 

Sociale Ondernemingen

In het kader van de Nieuwe Economie zien we dat er steeds meer ‘sociale ondernemingen’ ontstaan. Sociale ondernemingen die niet de winst, maar de sociale en/of duurzame impact van hun onderneming voorop stellen. Het vraagt lef en een grote maatschappelijke betrokkenheid om zo’n bedrijf te starten. Het is de wens van de ChristenUnie om dit type ondernemingen in Zwolle te stimuleren en kansen te geven. Het past uitstekend bij onze Zwolse manier van doen. 

Agenda voor een sociale stad

We zijn dankbaar dat de transitie van de WMO, Participatiewet en Jeugdzorg tot nu toe zonder al te grote problemen lijkt te verlopen. Complimenten aan iedereen die zich daarvoor inzet. Ook willen we wethouder Vedelaar complimenteren met haar inzet om de risico’s rondom de rijksvergoedingen voor Beschermd Wonen beheersbaar te laten worden.

Transformatie en innovatie

We moeten de komende periode veel energie zetten op de daadwerkelijke transformatie en innovatie in het sociaal domein. Waar we ook op werkbezoek gaan, iedere hulpverlener en cliënt vraagt om duidelijkheid en richting. De regie moet zoveel mogelijk bij de burger liggen en de professional moet regelruimte krijgen.

Wat ons betreft bestaat er in de zorgsector nog te vaak een omgekeerde piramide: er gaat relatief weinig geld naar preventie en eerstelijns zorg en relatief veel geld naar tweede- en derdelijns zorg. Dat moet andersom. Daarvoor is het nodig om goed zicht te hebben op welk type zorg er in die kolommen precies plaatsvindt. Mogelijk kan er worden ontdubbeld. En we moeten er ook kien op worden of de zorg perse door de gemeente moet worden gefinancierd of liever door de zorgverzekeraar.

Stapelingseffecten

Als ChristenUnie-fractie hebben we regelmatig gesprekken met mensen die direct de gevolgen van de bezuinigingen ondervinden. Omdat ze minder uren HH ontvangen, of hogere eigen bijdrages moeten betalen voor individuele begeleiding. Met name die huishoudens die te maken hebben met de stapeling van meerdere regelingen hebben het zwaar. Dat is de reden waarom wij in toenemende mate maatwerk willen dat verder kijkt dan vastgestelde inkomensgrenzen. Maatwerk dat de cliënt in zijn sociale netwerk centraal stelt.

Netwerk-armen

Het leven in een coöperatie-samenleving, of een participatiesamenleving, veronderstelt dat je als individu in relatie tot je sociale netwerk staat. En gelukkig is dat ook het geval voor de meesten van ons. Toch ontstaat er een nieuw soort armoede, ‘netwerk-armoede’, waar wij oog voor moeten hebben. Het herstellen van sociale netwerken is één van de belangrijkste functies van hulpverleners geworden. Daarin heb je partners als Travers en bijvoorbeeld Resto van Harte nodig.

Agenda voor een toekomstbestendige stad

(Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap

De CPO-methode sluit naadloos aan op de genoemde rode draad van deze collegeperiode. Toch komt het in Zwolle zo moeizaam van de grond. Hoe komt dat? Wat is er nodig om CPO’s makkelijker te maken? De ChristenUniefractie vindt dat we hier écht werk van moeten maken!

Regionale samenwerking

Als centrumgemeente hebben we een belangrijke, verantwoordelijke rol in de regio. We kijken er daarom naar uit om de agenda voor de Regio Zwolle te kunnen bespreken, die als motto heeft: Verbinden, Verbreden en Versnellen. We voegen daar nog een waarschuwings-V aan toe: het risico van die regionalisering is dat we democratische ‘verdunnen’ of dat er zelfs een democratisch vacuüm ontstaat. Doordat zóveel lokale overheden betrokken zijn, is het voor elke individuele gemeenteraad moeilijk om haar kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende taken uit te voeren. Daarom willen we naar aanleiding van de Agenda Regio Zwolle een democratisch bezinningsmoment organiseren met de volksvertegenwoordigers uit de regio.

Duurzaamheid

Daar waar we in de afgelopen jaren duurzaamheid vaak met een groep ‘koplopers’ hebben benaderd vanuit technische en fysieke inspanningen om CO2 te verminderen, zijn we nu toe aan Duurzaamheid 2.0: stimuleren van een duurzame levensstijl bij de ‘great majority’.  Steeds meer mensen zijn zich bewust van de noodzaak om een duurzame samenleving te vormen. Toch gaat dit niet van zelf. De overheid moet daarbij de rol van katalysator op zich nemen. Het zou in dat kader geweldig zijn wanneer het 100-100-100-project van de Rova een spin-off krijgt over de hele stad.

Afgelopen zaterdag bezochten we een aantal stadslandbouw-initiatieven. Het mooie van deze projecten is dat ze meerdere resultaten opleveren: verbeteren van de leefbaarheid in de wijk, gezond en lokaal voedsel, delen van middelen en nieuwe sociale netwerken in de wijk. Dan zijn we weer terug bij de kracht van Zwolle. Het is hartverwarmend om mensen op deze manier bezig te zien.

Als fractie laten we ons graag inspireren door de boodschap van de Bijbel. Die boodschap wordt vaak ook zichtbaar in het oprechte, gevende handelen van mensen. Zo staat er in het boek Spreuken: “Door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei.” Wij wensen onze stad veel zegen van oprechte mensen toe!"

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Gerdien Rots: "Kracht van Zwolle zit in Zwollenaren die er voor elkaar zijn"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.