ChristenUnie Zwolle stelt vragen over handhaving coronapas

CoronaCheckScanner_app-tall.png

Samen krijgen we corona eronder. Dat motto was vanaf maart 2020 bepalend voor de coronamaatregelen. Om als samenleving daadwerkelijk samen uit de coronacrisis te komen, vindt de ChristenUnie het belangrijk dat we dit motto blijven vasthouden. We willen voorkomen dat mensen als gevolg van de invoering van de coronapas niet meer deelnemen aan het maatschappelijke leven.

Mensen kregen afgelopen weekend alleen met een coronatoegangspas toegang tot horeca, theater, evenementen en professionele sportwedstrijden. Ook in Zwolle ontstonden zo lange rijen voor Testen voor Toegang. Bovendien ondervonden horecaondernemers de nodige weerstand als zij de coronatoegangspas checken. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen en wil daarom de drempels zo laag mogelijk houden. Fractievoorzitter Gerdien Rots stelt vragen aan het college van B en W over handhaving van de coronapas: “We willen voorkomen dat mensen als gevolg van de invoering van de coronapas niet meer deelnemen aan het maatschappelijke leven.”

18 september stelde Gerdien al een reeks vragen. Na afgelopen weekend kwam daar nog de vraag bij of Zwolle ook een polsbandjes-systeem wil invoeren naar Alkmaars voorbeeld. Gerdien: “Inwoners die van Testen voor Toegang afhankelijk zijn ondervinden nu hoge drempels bij het meedoen in onze samenleving.” In Alkmaar is de drempel verlaagd voor inwoners die afhankelijk zijn van Testen voor Toegang. Horecaondernemers worden door de polsbandjes ontlast in het checken van de digitale coronapas. In de Noord-Hollandse stad is in het uitgaansgebied een checkpoint opgezet. Inwoners kunnen daar hun coronapas laten scannen. Verschijnt het groene vinkje, dan krijgt de paseigenaar een polsbandje. Daarmee kan hij of zij de cafés en restaurants bezoeken. Wie geen vaccinatiebewijs heeft kan zich bij het checkpoint laten testen in een sneltestcentrum ter plaatse.

Het demissionaire kabinet heeft gemeenten verantwoordelijk gemaakt te controleren op gebruik van de coronapas. De ChristenUnie wil weten of de burgemeester -net als veel van zijn collega’s- bereid is om niet actief te handhaven en alleen ingrijpt bij excessen. Mocht hij wel actief gaan toezien dan wil de fractie weten hoeveel boa’s hij daarvoor inzet.

« Terug naar nieuws