Gerdien Rots

Gerdien Rots

Portefeuilles: Binnenstad, Raad en Raadsgriffie, Jeugd en Jeugdzorg, Bestuur en Dienstverlening, Openbare orde en Veiligheid en Spoorzone

Gerdien werkt als communicatietrainer en dagvoorzitter voor Bureau ROTS. Gerdien bekleedde meerdere bestuursfuncties binnen de ChristenUnie en werd in 2007 gemeenteraadslid. Van september 2013 tot december 2020 was ze fractievoorzitter. Met oog op de gemeenteraadsverkiezingen heeft zij per januari 2022 het stokje overgedragen aan Ruben van de Belt.

gerdien@christenuniezwolle.nl  06 - 2904 1514
 @GerdienRots
 gerdien.rots

"Ik wil graag dat mensen tot hun recht komen. En dat mensen gezien worden. Ik wil dat er naar jou geluisterd wordt, wie je ook bent en wat je ook doet. Dat je weet dat jij ertoe doet op de plek waar je leeft."
Klik hier voor een videoportret van Gerdien

Gerdien, waar in Zwolle woon je?
Wij wonen bij Park Eekhout, een ontzettend leuke buurt. Ik ken nagenoeg alle buren. We trekken veel met elkaar op, zonder dat het ‘too much’ is. De band die we hebben met sommige buren is zó bijzonder dat het soms haast familie lijkt.

Je bent raadslid en ook de fractievoorzitter van de ChristenUnie in Zwolle. Houd je voldoende tijd over voor andere dingen in het leven?
Een goede stabiele thuisbasis vind ik heel waardevol, dus daar ligt mijn hoogste prioriteit. Ik ben voor alles de vrouw van mijn partner en moeder van onze zoon. De politiek heeft natuurlijk wel een grote plek gekregen in mijn dagelijks leven. Om te weten wat er speelt, ga ik veel de stad in, in gesprek met mensen en op werkbezoek. Voor de politiek heb ik natuurlijk ook veel vergaderingen en heel veel afstemmingsmomenten. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf waarvoor ik werk als communicatietrainer en dagvoorzitter.

Als raadslid woon je natuurlijk in de stad waar je je voor inzet. Spreken mensen je wel eens aan op je werk als raadslid?
Ja, ik word regelmatig aangesproken door bekende en grappig genoeg ook door onbekende mensen die bijvoorbeeld zeggen: “Jij bent toch Gerdien van de ChristenUnie? Wat doen jullie het leuk! Wat zijn jullie goed bezig! Ik kan echt merken dat het goed gaat met de stad.” Dat is zó fijn, het geeft zo veel drive en energie om door te gaan. En natuurlijk word ik ook overal en op de gekste momenten aangesproken over dingen waar we extra aandacht aan moeten besteden.

Duurzaamheid is een zeer actueel thema, zowel in de politiek als in de huishoudens. Heb je misschien nog wat tips?
Het hangt natuurlijk wel een beetje van je huis en je gezinssamenstelling af, maar iedereen kan er concrete stappen ondernemen. Wij hebben in de afgelopen jaren bijvoorbeeld afgesproken de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten, kort te douchen, niet vaker dan twee keer per week vlees te eten, zo veel mogelijk met de fiets te gaan en biologische en fairtrade producten te kopen als gaat om eten en drinken en huishoudelijke spulletjes. En natuurlijk scheiden we ons afval, zodat we met ons drieën onder de 100 kg restafval per jaar blijven.