Vervroegde evaluatie kwaliteit zondagsopenstelling supermarkten

P1000616

De evaluatie om de huidige regeling voor de zondagsopenstelling van supermarkten te verbeteren, wordt al dit jaar gehouden. Dat is de uitkomst van het debat dat naar aanleiding van een e-petitie met 1500 ondertekenaars gisteren in de gemeenteraad werd gehouden. De ondertekenaars zien het liefst alle supermarkten elke zondag open. De ChristenUnie wees erop dat er ook veel Zwollenaren zijn die hier anders tegenaan kijken.

De partij van fractievoorzitter Gerdien Rots had geen bezwaar tegen het vervroegen van de evaluatie, die gepland stond voor het voorjaar van 2016. Rots: "Er staat het college niets in de weg om nu al met de evaluatie te beginnen. De evaluatie geeft ons handvatten voor verbetervoorstellen van de huidige regeling. Die verbetervoorstellen zullen altijd recht moeten doen aan de verscheidenheid van standpunten over dit onderwerp in onze stad."

Cadeau voor de samenleving

Een aantal politieke fracties in de gemeenteraad vertegenwoordigt het standpunt van de ondertekenaars van de petitie, die op zondag het liefst alle supermarkten open zien. Naast hen zijn er echter ook heel veel Zwollenaren die er geen behoefte aan hebben om op zondag hun boodschappen te kunnen doen en vinden dat volledige openstelling de buurt, de winkelmedewerkers of in bredere zin de samenleving geen goed doet. Zij zien de zondag als een rustpunt te midden van de drukte van de andere dagen; een kwaliteitsdag voor ontspanning, ontmoeting, mogelijk ook voor kerkbezoek en reflectie te midden van een zich steeds meer vereconomiserende maatschappij. Deze Zwollenaren zien zich in de gemeenteraad onder meer vertegenwoordigd door de ChristenUnie.

"De ChristenUnie staat voor de waarde van de zondag als rustmoment in de week," zei Gerdien Rots in het debat. "Een waarde die wij zien als een cadeau van onze zorgzame Schepper. In de ritmiek van ons hectische bestaan gunt Hij ons zo’n wekelijks gezamenlijk rustmoment voor ontmoeting, ontspanning en reflectie. Juist de gezamenlijkheid is daarbij volgens ons een belangrijke verworvenheid." 

Zorgvuldige afspraken

"Omdat de zondagsopenstelling een veelbesproken onderwerp is waar verschillende opvattingen over zijn, gaat de Zwolse ChristenUnie - en gaat dit college - er op een zorgvuldige manier mee om," vindt Rots. "We hebben er daarom heldere afspraken over gemaakt in het coalitieakkoord."

Voor de supermarkten sprak de coalitie in haar akkoord het principe van 1 supermarkt per 15.000 inwoners af, te bepalen volgens een bepaald verdeelsysteem. Daarnaast beschreef de coalitie ervoor open te staan om in samenspraak met winkeliers een kwalitatieve verbetering aan te brengen. Die verbetering kan bijvoorbeeld behaald worden door eenduidige communicatie en een verbetering van het verdeelsysteem voor de vergunningverlening. De vervroegde evaluatie kan gebruikt worden om die verbeteringen verder concreet te maken.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Vervroegde evaluatie kwaliteit zondagsopenstelling supermarkten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.