Opheffing Ambelt: vragen en breder perspectief

Ambelt

Het nieuws dat speciaal onderwijs De Ambelt wordt opgeheven en opgaat in het regulier onderwijs, is ingeslagen als een bom. “De opheffing van De Ambelt roept veel vragen op en dient daarom in breder perspectief te worden gezet,” vindt ChristenUnie-raadslid Job Looijenga.

Grote verontrusting bij ouders, leerlingen en het onderwijsveld naar aanleiding van het nieuws. “Je zult maar na een zoektocht van jaren eindelijk een goede plek voor je kind hebben gevonden en nu wordt deze plek opgeheven,” zegt Job Looijenga. “Of je zult maar als leerkracht constateren dat – na veel inspanningen – jouw leerling eindelijk aansluiting vindt in de omgeving en het onderwijs van De Ambelt en nu wordt deze vertrouwde omgeving opgeheven. En wat is het alternatief? Passend onderwijs bestaat voorlopig nog grotendeels op papier, is het kritische oordeel van de Kinderombudsman. Ik snap die zorgen heel goed.”

Bij al deze rapporten en beleidsvoornemens gaat het volgens de ChristenUnie te weinig om de vraag ‘wat is het beste voor het kind?’ Die vraag verdient om een bredere beschouwing dan alleen onderwijs. Het gaat om de totale omgeving van het kind. Geeft het regulier onderwijs voldoende ruimte creatief te spelen (denk aan een uitdagend schoolplein) of om te bewegen (vaak vooral voor jongens heel relevant). Zijn er in het schoolgebouw voldoende rustige plekken om zonder prikkels goed te kunnen werken? En zijn de leerkrachten voldoende toegerust om te kunnen omgaan met deze speciale leerlingen? 

En dan de rol van ouders: Kunnen zij een passende omgeving bieden buiten de schooluren? Biedt de naschoolse opvang de rust en structuur die de kinderen nodig hebben? Kunnen mensen uit het sociaal netwerk de ouders ondersteunen?

Al deze vragen maken duidelijk dat het hier om een breed maatschappelijk vraagstuk gaat. Job Looijenga: “Wij zoeken het beste voor de Zwolse kinderen. Denk u met ons mee?” Reacties zijn welkom op job@christenuniezwolle.nl.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Opheffing Ambelt: vragen en breder perspectief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.