‘Werken aan goed, goedkoop en klimaatbestendig riool’

Zwolle

Met een nieuw ‘rioleringsplan’ waar ook de ChristenUnie onlangs mee instemde, wil de Zwolse gemeenteraad dat het rioolstelsel toekomst- en klimaatbestendig blijft, zonder dat het de burger teveel geld kost. Volgens gemeenteraadslid Michiel van Willigen gaat het goed met het Zwolse riool, “maar moeten we door klimaatverandering wel anders gaan denken.”

De Zwolse belasting voor het riool (de rioolheffing) is bijna de laagste van Nederland. Van Willigen: “Houden zo! Dat neemt niet weg dat er door de klimaatverandering nieuwe uitdagingen zijn waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Er is een omslag in ons denken en doen nodig.”

Volgens Van Willigen vraagt het om een andere inrichting van de openbare ruimte om hittestress of schade door wateroverlast te voorkomen. “Maar ook inwoners kunnen anders leren omgaan met de klimaatveranderingen: groene daken, groenere tuinen, ze dragen allemaal bij aan een goede afwatering in de stad. Dát zijn de Zwolse deltawerken.”

In Zwolle zijn al de eerste inspirerende voorbeelden te vinde. Aan de Seringenstraat in Assendorp toverde een Zwollenaar het dak van haar schuur om tot groendak. Ook de parkeerplaats van Isala is klimaatneutraal aangelegd, het regenwater gaat niet naar de riolering, maar kan door de stenen heen in de bodem infiltreren. Daardoor hoefde het ziekenhuis geen regenwaterriolering aan te leggen, waardoor de bouw uiteindelijk zelfs goedkoper werd.

« Terug naar nieuws

Reacties op '‘Werken aan goed, goedkoop en klimaatbestendig riool’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.