Sociale wijkteams steeds beter in beeld

foto raadzaal

Vorige week deden zo'n twintig organisaties en personen hun verhaal tegenover de Zwolse gemeenteraad bij de bespreking van het onderwerp 'sociale wijkteams'. Volgens ChristenUnie-raadslid Michiel van Willigen krijgt de gemeenteraad steeds beter in beeld wat betrokkenen en de gemeente te wachten staat.

Sociale wijkteams zijn teams in de wijk waarin Algemeen Maatschappelijk Werk, Schuldhulpverlening, Individuele Begeleiding, Huishoudelijke hulp, Lichte opvoedondersteuning en Arbeidsreintegratie samen werken aan problemen. Een andere manier van werken die veel van zorgvragers, professionals en mantelzorgers of vrijwilligers vraagt. 

Zonder vertrouwen en betrokkenheid kunnen sociale wijkteams geen kwalitatief goede en effectieve zorg verlenen, vonden zorgvragers, vrijwilligers en professionals. Dat bleek ook al toen de ChristenUnie een week eerder in een zogenaamde 'CU Saloon' met deze groepen mensen in gesprek ging. Door die bijeenkomst was woordvoerder Michiel van Willigen goed voorbereid op de gemeenteraadsbrede avond.

"De ChristenUnie ziet vertrouwen en betrokkenheid als bouwstenen voor de transitie in zorg en welzijn," zegt Van Willigen. "We willen dit concreet vormgeven in de sociale wijkteams." In een aantal wijken wordt al proefgedraaid met deze Sociale Wijkteams. De komende drie jaar zal het concept door middel van een groeimodel verder worden vormgegeven. "Alles afgestemd op de opgave waar de buurt voor staat."

De ChristenUnie heeft bij de ontwikkeling van de sociale wijkteams onder meer aandacht voor: 

  • De eigen regie van de zorgvrager. Het geeft mensen eigenwaarde, maar ook de mogelijkheid om een zorgvuldig opgebouwde band met de hulpverlener in stand te houden. 
  • Maatwerk om de juiste zorg en begeleiding te kunnen bieden. Er zijn mensen die de regie niet zelf kunnen voeren. Aan de sociale wijkteams om dat maatwerk te leveren.
  • Geen onnodig ingewikkelde constructies door tussenkomst van het sociale wijkteam na doorverwijzing naar de specialist. 
  • Samenwerking van het sociale wijkteam met mantelzorgers en vrijwilligers. De netwerken van zorgravers zijn waardevol en moeten niet in de weg gezeten worden.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Sociale wijkteams steeds beter in beeld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.