ChristenUnie dringt aan op bemiddeling moskee en omwonenden

IMG_0908.jpegdonderdag 22 april 2021

Vanaf het moment dat de nieuwe moskee aan de Middelweg is gestart met versterkte gebedsoproepen zorgt dit voor overlast bij omwonenden. Zij hebben zich georganiseerd en zochten de dialoog met het bestuur van de moskee. Helaas zijn beide partijen er onderling niet uitgekomen doordat het moskeebestuur de tweede afspraak afzegde. Fractievoorzitter Gerdien Rots drong er daarom maandag in de raadsvergadering op aan dat het Zwolse college gaat bemiddelen tussen beide partijen.

De ChristenUnie Zwolle is (samen met Swollwacht en VVD) actief betrokken bij de kwestie. Gerdien Rots heeft tal van buurtbewoners gesproken. De start van de veelvuldige gebedsoproepen kwam als een volslagen en onaangename verrassing voor veel bewoners. “Ik kan me goed voorstellen dat de impact groot is voor hen”, aldus Gerdien. “Terwijl je in je eigen tuin zit, hoor je een gebedsoproep in een vreemde taal. Het geluid is niet te ontwijken en voor sommigen zelfs binnenshuis duidelijk hoorbaar. Dat is toch heel wat anders dan de klanken van spelende en sportende kinderen in de buurt.”

Maandagmiddag bezocht Gerdien de moskee voor een gesprek met imam Goelab en zijn zoon, om hen te bewegen opnieuw met de buurtbewoners in gesprek te gaan en gezamenlijk tot een goede oplossing te komen. De vrijheid van godsdienst is een groot goed en geldt voor alle geloofsovertuigingen. Tegelijkertijd kent Nederland een waardevolle traditie van vreedzaam en respectvol samenleven. Door rekening te houden met elkaar. In die traditie mogen buurtbewoners ervan uitgaan dat hun bezwaren serieus genomen worden door het moskeebestuur.

Begin maart startte de Masjied-E-Awliya Moskee met de zogeheten azan. Deze gebedsoproep klinken meerdere keren per dag. Daartegen hebben zo’n tachtig bewoners officieel bezwaar gemaakt bij de gemeente. Samen met de fracties van Swollwacht en VVD stelde de ChristenUnie eerder al schriftelijke vragen over de kwestie. Twee omwonenden maakten maandag gebruik van de mogelijkheid in te spreken bij de gemeenteraadsvergadering. Op verzoek van Gerdien Rots zegde de burgemeester toe een bemiddelingstraject te organiseren.
« Terug naar startpagina

Reacties op 'ChristenUnie dringt aan op bemiddeling moskee en omwonenden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.