ChristenUnie vindt onderzoek naar geroofd Joods (on)roerend goed tijdens bezettingsjaren in Zwolle van groot belang.

IMG_6183 foto Joods monument 2.JPGdinsdag 06 april 2021

Zwolle had voor de Tweede Wereldoorlog een bloeiende Joodse gemeenschap. Van de ca. 800 Joodse Zwollenaren overleefden slechts 270 de systematische moord. Bij terugkeer van de overlevenden was de ontvangst vaak kil en onrecht hun deel. Vijfenzeventig jaar na dato is er een grote behoefte aan waarheidsvinding en rechtsherstel voor wat onze Joodse Zwollenaren is aangedaan.

“Een gedegen onderzoek naar geroofd Joods (on)roerend goed tijdens de oorlog doet recht aan die breed gevoelde behoefte”, aldus Jacob Raap. “De gemeenteraad is van harte akkoord gegaan met een meerjarig onderzoek naar de roof van Joodse goederen in Zwolle. Ook het opleggen van achterstallige belastingen of andere manieren van kil en bureaucratisch optreden wordt betrokken bij het onderzoek.”
De ChristenUnie vindt het van groot belang dat dit onderzoek breed en zorgvuldig plaatsvindt. Er dient opgehelderd te worden wat hierin de rol is geweest van de gemeente. Waar dat nog mogelijk is moet er emotioneel en ook financieel recht worden gedaan.

De gemeenteraad heeft, op voordracht van het college, besloten tot een wetenschappelijk onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Genocidestudies (NIOD). Het vier jaar durende onderzoek zal worden afgerond met een toegankelijk boek. Daarbij wordt historicus Kees Ribbens als promotor betrokken. Hij schreef het in 1995 verschenen boek Bewogen Jaren, Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. Ook zal ANNO ervoor zorgen dat de uitkomsten van dit onderzoek op een toegankelijke manier (door)verteld worden.

« Terug naar startpagina

Reacties op 'ChristenUnie vindt onderzoek naar geroofd Joods (on)roerend goed tijdens bezettingsjaren in Zwolle van groot belang.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.