Jacob Raap

Jacob Raap

Jacob werkt bij het College voor Toetsen en Examens in Utrecht en woont in Dieze-West.

jacob@christenuniezwolle.nl 06 - 2782 1373
 @JacobRaap
 jacob.raap.5
 jacob.raap

Jacob, wat doe je in het dagelijks leven?
“Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje.” Zo was het vroeger en is het nog steeds in veel landen. Je afkomst bepaalde in hoge mate je maatschappelijke kansen. 
Als zoon van een spoorwegarbeider heb ik dankzij het onderwijs wél de kans gekregen om mij te ontwikkelen op een manier die bij mij past. De Citotoets heeft daar een grote rol in gespeeld. A.D. de Groot, de oprichter van Cito, heeft die toets ingevoerd om, onafhankelijk van de inschatting van de school, te kijken welk onderwijs het beste bij de mogelijkheden van kinderen past. Ik ben verantwoordelijk voor de Centrale Eindtoets, de opvolger van de Citotoets. Het is mijn drijfveer om via mijn werk bij te blijven dragen aan (onderwijs)kansen voor kinderen.

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen? 
Dat mensen elkaar uit het oog verliezen en dan tegenover elkaar komen te staan. Zoals ik onlangs gezien heb in Noord-Ierland. Op Facebook schreef ik daarover: ‘Het bezoek aan Belfast blijft me bezig houden. Hoe gaan wij met tegenstellingen om in NL en in Zwolle? Is er voldoende vertrouwen om samen te leven? Ook als die samenleving onder druk komt te staan?’ Mijn drijfveer om me hiervoor in te zetten haal ik uit de Bijbel. Waarin veel verhalen staan over Jezus die verbinding zoekt met mensen; juist met die mensen die je misschien normaal niet zo ziet zitten.

Kun je iets vertellen over de wijk waarin je woont?
Ik woon in de wijk Dieze-west, ook wel genoemd de Bolle Bieste. Naar de stierenmarkt die vroeger daar in de weilanden werd gehouden. Het is een volkswijk die zeker na grootschalige nieuwbouw en renovatie een fijne plek is om te wonen. Juist omdat er zoveel verschillen zijn. Onlangs hebben we nog in de Kastanjestraat met mensen uit de buurt oliebollen gegeten en glühwein gedronken. Zomaar spontaan met wat mensen opgezet, een groot succes. Zo sprak ik daar schippers die aan wal zijn gaan wonen. Leuke ondernemende mensen die veel gezien hebben en niet snel ergens van opkijken.

Welk boek zou je mensen aanraden?
Ik hou erg van geschiedenis en dan vooral de geschiedenis van het landschap. Hoe is dat in de afgelopen eeuwen ontwikkeld tot het landschap waarin ik nu leef? Ik genoot bijvoorbeeld van ‘Het lege land’ van prof. Auke van der Woud. Dat gaat over hoe Nederland er in de 19e eeuw uitzag. Toen waren grote gebieden nog woest en onbewoonbaar. En kijk nu eens naar Zwolle en omgeving bijvoorbeeld een project als ‘Ruimte voor de rivier’. Het weten waar we vandaan komen, ook ruimtelijk, maakt me dankbaar. Dankbaar voor de veilige en mooie omgeving waarin ik mag leven.

Het klinkt allemaal wel heel serieus; speel je nog wel eens een spelletje?
Haha, ik speel graag RISK! Het spel spreekt me aan omdat je daarin helemaal los kunt gaan. Maar ook op een slimme manier coalities kunt vormen om te zorgen dat je wint of op z’n minst dat een ander niet wint. Misschien ook wel een beetje zoals de politiek. Je moet het spel slim spelen. Maar… alleen ga je sneller en samen kom je verder, zelfs bij RISK.

«Terug naar startpagina