ChristenUnie Zwolle wil botanisch stoepkrijten stimuleren

botanisch stoepkrijten.jpg

In Frankrijk en Engeland is ‘botanisch stoepkrijten’ al een rage: met stoepkrijt de namen bij planten op de stoep of de weg schrijven. In Zwolle willen gemeenteraadslid Jacob Raap en burgerraadslid Herman Sieben (PvdA) botanisch stoepkrijten stimuleren. Botanisch stoepkrijten laat het belang van een groene binnenstad zien.

Botanisch stoepkrijten is een leuke manier om passanten en bewoners op planten te wijzen en op een leuke manier plantennamen te leren kennen, maar ook het belang van een groene stad te laten zien. Steden hebben groen nodig, ook Zwolle! De planten en bomen in de binnenstad van Zwolle hebben een belangrijke functie voor de biodiversiteit, waarin het insectenleven weer tot leven komt en natuur ondersteunt een gezondere en klimaatbestendige stad. Ook het ‘onkruid’, de planten tussen de stoeptegels, hebben daarin een functie. Botanisch stoepkrijten is een educatieve manier om bewust aandacht te besteden aan de biodiversiteit van de stad.

Jacob Raap en Herman Sieben starten zelf met botanisch stoepkrijten door in een aantal stegen en straatjes in de binnenstad van Zwolle de planten te inventariseren en daar namen bij te ‘krijten’. “Mogelijk dat meer mensen dat in Zwolle kunnen gaan doen, bijvoorbeeld om eens naar je stoep of op een schoolplein te kijken wat voor mooi onkruid daar groeit! Ook een caféterras biedt nu veel ruimte om al die 1,5 meters te onderzoeken op haar plantengroei. Voor botanisch stoepkrijten hoef je geen echte plantenkenner te zijn. Er zijn apps en stadsplantenposters die je kunnen helpen bij het op naam brengen.”

« Terug naar nieuws