ChristenUnie Zwolle: "Wederzijds begrip is sleutel bij de kleur van Piet"

Untitled-13-1170x782.jpg

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we doorgaan met de dialoog over het Sinterklaasfeest. Dat gesprek is hard nodig omdat duidelijk is dat ook Zwollenaren in de tijd voorafgaand aan 5 december last ondervinden van opmerkingen over hun donkere huidskleur. Dat is pijnlijk!

Sinterklaas zou een feest voor ons allemaal moet zijn. Het is een oer-Hollandse traditie en een belangrijke eigenschap van tradities is dat ze door ontwikkelen, zich aanpassen aan de tijd. Daar zitten we nu midden in. Zwolle was al op weg om Zwarte Piet langzaam te laten vervangen door bijvoorbeeld een roetveegpiet. Dat proces moet doorgaan want de samenleving verandert en dus veranderen tradities mee.

ChristenUnie raadslid Wietse de Boer: ‘de doorontwikkeling van tradities regel je niet met een uitspraak in een raadszaal of in de media, maar dat doe je door de dialoog met elkaar te voeren. Als je in dialoog bent, verplaats je je in elkaars standpunt, probeer je de ander te begrijpen en wil je zelf begrepen worden door de ander. Samenleven betekent ‘als er één lijdt, dan lijden wij allen mee’. Vanuit zo’n houding groeit er wederzijds begrip en ontstaat er ruimte om rekening te willen houden met elkaar.

De ChristenUnie wil dat we in Zwolle op die manier de dialoog met elkaar voeren. Dat gesprek moet overal in Zwolle worden gevoerd; van sportkantines tot kerkgebouwen en van bejaardentehuizen tot scholen. We willen dat het college van burgemeester en wethouders dat gesprek faciliteert. Want echte verandering ontstaat als we elkaars pijn zien en durven te bespreken. Dat zorgt ervoor dat de verandering ook innerlijk plaatsvindt zodat de verandering van Piet geen cosmetische aanpassing is maar een manier om echte verbinding te ervaren. Die verbinding hebben we hard nodig om ook andere ervaringen van racisme en discriminatie met elkaar op te lossen.

« Terug naar nieuws