ChristenUnie Zwolle stemt voor garantstelling Grote Kerk

Jolien februari 2020donderdag 13 februari 2020

‘De Grote Kerk stond en staat sinds 1455 in het middelpunt van het Zwolse centrum. Generaties gingen er naar de kerk en recent heeft de kerk een publieke functie als Academiehuis de Grote Kerk. Het is een rijksmonument en heeft grote waarde voor de stad Zwolle. Haar behoud is dan ook van groot belang voor Zwolle, haar inwoners en bezoekers.” aldus Jolien Elshof.

De Grote kerk wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Dat kost 4.6 miljoen waarvan 80 % door het rijk wordt gesubsidieerd, de rest moet worden gefinancierd. De gemeente Zwolle is gevraagd om hiervoor garant te staan want voor het verkrijgen van een geldlening is dit een vereiste. De gemeenteraad van Zwolle heeft maandag 10 februari met dit voorstel ingestemd. De raad acht het verantwoord gezien het grote cultuurhistorische belang en de religieuze betekenis in de afgelopen eeuwen.

Raadslid Jolien Elshof, woordvoerder financiën voor de ChristenUnie verwoorde het tijdens de vergadering als volgt: ‘Voor het behoud van de Grote Kerk is restauratie noodzakelijk. Gelukkig doet het rijk een flinke duit in het zakje maar toch is het een hele opgave voor de Stichting om het restant gefinancierd te krijgen. De ChristenUnie vindt het een goed plan om een garantie op de benodigde geldlening te verstrekken. Hiermee krijgt de Academiehuis de Grote Kerk de ruimte om verder te werken aan het versterken van haar exploitatie en daarmee het vergroten van haar aflossingscapaciteit.”

Jolien: ‘Persoonlijk heb ik een intense band met de Grote kerk; jarenlang was dit mijn kerkelijk thuis en dat geldt voor velen. Met pijn in het hart hebben we die thuisbasis op moeten geven en zijn verhuisd naar de Jeruzalemkerk. Nu het Academiehuis de Grote Kerk een feit is kunnen we blij zijn dat een dierbaar gebouw behouden blijft en dat het opnieuw een functie voor Zwolle heeft.’

« Terug naar startpagina

Reacties op 'ChristenUnie Zwolle stemt voor garantstelling Grote Kerk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.