ChristenUnie Zwolle: "On-Zwolse" schietincidenten moeten "on-Zwols" blijven

P1030615.jpeg

Vijf schietincidenten in gewone woonwijken, waarvan één met dodelijke afloop. Vier handgranaten, waarvan twee ontploft in een gewone woonwijk. Deze feiten maken op bijzonder ongemakkelijke wijze duidelijk dat Zwolle in de belangstelling staat van criminelen. Ook voor mensen met verkeerde bedoelingen is Zwolle een aantrekkelijke stad, met een strategische ligging. De ondermijnende drugs- en wapencriminaliteit rukt vanuit het westen en zuiden van ons land steeds op in onze richting. Dat is een verschrikkelijke realiteit, die we in volle ernst onder ogen moeten zien.

Gerdien Rots: “Dit geweld is ontoelaatbaar in onze samenleving. Zwolle is een geweldig fijne stad om te wonen, te werken en te verblijven. We zijn een stad waar je veilig over straat kunt gaan. We hebben sfeervolle woonwijken, waar mensen elkaar kennen en op elkaar gericht zijn. Het is dan ook ontoelaatbaar dat drugscriminelen die veiligheid teniet doen door hun onderlinge strijd openlijk met wapens op straat uit te vechten.” Daarom staat de ChristenUnie achter de burgemeester die er alles aan doet, dat nodig en proportioneel is, om dit geweld weer uit de stad te bannen. Met een nieuw samengestelde Taskforce Oost NL zet hij vol in op het terugdringen van deze criminaliteit.

Rots: “Het enige lichtpuntje dat ik zie is dat iedere Zwollenaar zegt dat dit zo on-Zwols is. Dit soort criminaliteit past niet in onze vreedzame stad. Ik vind dus ook dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat deze criminaliteit verankert in de samenleving. We moeten dit on-Zwols houden.” De ChristenUnie wil daarom dat de gemeente, naast repressie, kijkt naar de voorkant van het geweld. We willen dat Zwolle beter wordt op de volgende terreinen:

Voorlichting en preventie onder jongeren naar IJslands model

De gemeente kan veel meer doen aan voorlichting en preventie onder jongeren. We moeten onze jongeren beschermen voor de verleiding van snel geld verdienen via geweld en criminaliteit, of door even je bankrekening ter beschikking te stellen of kleine koeriersklusjes uit te voeren. De IJslandse aanpak is bijzonder interessant. Daar is een zeer succesvolle brede maatschappelijke aanpak, waarbij het middelengebruik onder jongeren sterk afneemt (roken van 23% naar 2%, cannabis van 17% naar 7% en dronken van 42% naar 5%). Die nieuwe IJslandse aanpak is een combinatie van wetgeving, maatschappelijk bewustzijn, het bieden van alternatieven via sport en werk én het betrekken van ouders.

Bewustwording van het ontwrichtende effect van drugs

We moeten het gesprek durven voeren over de directe relatie tussen drugsgebruik en drugscriminaliteit. Als steeds meer mensen het normaal vinden om in het weekend bij het uitgaan drugs te gebruiken, dan moeten al die mensen ook onder ogen zien dat zij daarmee een wereld van criminaliteit in stand houden. Gebruikers, hoe onschuldig recreatief zij in eigen ogen ook zijn, mogen hun ogen niet sluiten voor de ondermijnende en ontwrichtende effecten van drugs. De samenleving lijdt onder de criminaliteit. Het milieu lijdt onder de synthetische afvaldumpingen. Individuele mensenlevens lijden onder verslaving. Families lijden onder de ontwrichting van drugsgebruikers. Rots: “Recent vertelde een vader mij, met de tranen in zijn ogen, hoe het leven van zijn 22-jarige zoon verwoest is door zijn drugsverslaving. Hoe zijn zoon vast zit in een verkeerd netwerk, hoe uitzichtloos zijn situatie en hoe onbenaderbaar de zoon is geworden en hoe hun gezinsleven daardoor ontwricht is.”

Voorlichting en preventie bij bedrijven naar KIEK UUT-model

Naast voorlichting- en preventie aan jongeren, is volgens de ChristenUnie ook inzet nodig op bedrijven in en om Zwolle. In de Achterhoek is een aanpak met de naam ‘KIEK UUT’ in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Voorlichting aan bedrijven in allerlei sectoren kan ondernemers weerbaar maken tegen criminelen, denk aan boerenerven met leegstaande stallen, verhuurders van bedrijfspanden, horecaondernemers en tal van andere bedrijven. Deze bedrijven kunnen ook helpen met het signaleren richting politie en samen een vuist maken tegen de ondermijnende criminaliteit.

Follow the money

De gemeente moet veel meer regie voeren bij het signaleren van opmerkelijke zaken. De belastingdienst, de FIOD, de Kamer van Koophandel, het Kadaster en dergelijke instellingen, beschikken over publieke informatie. Als die informatie onder regie van de gemeente bij elkaar wordt gebracht, kunnen opmerkelijke zaken beter aan het daglicht worden gebracht. Follow the money, via de financiële recherche. Daarvoor is het nodig dat informatie gedeeld kan worden en daarin kan de gemeente een regierol vervullen.

Ook de informatie die bij de gemeente op verschillende afdelingen (wijkzaken, vergunningen en dergelijke) bekend is, kan bij elkaar gebracht worden. Dat moet natuurlijk allemaal zorgvuldig en conform de privacywetgeving.

Meldpunt voor burgers

Burgers hebben vaak waardevolle informatie. Rots: “Bijna alle omwonenden van het schietincident met dodelijke afloop aan de Buitengasthuisstraat zeiden dat ze wel wisten dat er dingen niet in de haak waren. Dat is logisch. Voor buren valt het wel op dat je werkloze buurman opeens in een grote auto rijdt of dat er ‘s avonds voortdurend auto’s en brommertjes voor de deur van je buurman stoppen. Als inwoners die signalen kunnen melden bij een ondermijningsmeldpunt, bijvoorbeeld via een ondermijningsapp, dan kan al in een vroeg stadium worden uitgezocht of er van criminele activiteiten sprake is.”

 

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie Zwolle: "On-Zwolse" schietincidenten moeten "on-Zwols" blijven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.