ChristenUnie positief over nieuws Zwols schuldhulpplan

Zwolle

De ChristenUnie in Zwolle is positief over het nieuwe schuldhulpplan dat het college van burgemeester en wethouders onlangs presenteerde. In het plan zijn veel voorstellen van de ChristenUnie-fractie verwerkt. Zo komt het principe van ‘één contactpersoon’ centraal te staan en wordt nazorg standaard voor mensen die net uit de schulden zijn.

In januari werd ook al gedebatteerd over de schuldhulpverlening in Zwolle. In dat debat was ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries bijzonder kritisch op het matige bereik van de schuldhulp, de lange doorlooptijd van de trajecten, de bereikbaarheid van de medewerkers en de aansluiting op wat er in de samenleving voor hulp aan mensen met schulden wordt geboden. "De schuldhulpverlening is bedoeld om mensen die gebukt gaan onder schulden nieuw perspectief te bieden. Dat blijkt niet altijd voldoende te gebeuren. Extra inzet is echt nodig," stelt De Vries.

Eén contactpersoon
Volgens De Vries heeft de gemeente de kritische signalen serieus genomen. “De grootste winst is denk ik dat er één contactpersoon is per persoon voor alle ondersteuning bij het wegwerken van de schulden, die ook kijkt naar problemen die te maken hebben met armoede, bijstand, gebrek aan werk of anderszins.” Iemand met schulden moeten steeds opnieuw aan iemand anders zijn hele verhaal vertellen, er wordt door meerdere mensen aan dezelfde situaties gewerkt. Dat komt de toegankelijkheid niet ten goede.

Toegang tot de schuldhulpverlening gaat voortaan via het sociaal wijkteam, dat zorgt dat er veel sneller dan voorheen adequate ondersteuning wordt aangeboden. Vrijwilligersorganisaties als SchuldHulpMaatje worden zo snel mogelijk bij die ondersteuning betrokken. Zij lopen mee zolang als nodig is, ook nadat schulden zijn afbetaald, om terugval te voorkomen. De ChristenUnie heeft steeds gehamerd op de betrokkenheid van vrijwilligers; het laat goed zien hoe de samenleving kan bijdragen aan het oplossen van problemen.

Ook komt er op verzoek van de ChristenUnie een lokale pilot met Zwolse organisaties die preventief ondersteunen als schulden dreigen bij bepaalde ‘life-events’ als baanverlies of een scheiding.

Rol van de overheid
Een kritische noot van de ChristenUnie volgde uiteindelijk ook. Volgens De Vries heeft zijn fractie op zijn minst ‘gemengde gevoelens’ over het perspectieffonds dat de gemeente wil starten. Met dat fonds wil de gemeente schulden van mensen overnemen, waarna zij niet meer aan bedrijven, maar aan de gemeente moeten afbetalen. De ChristenUnie wil dat mensen met schulden een tweede kans krijgen om schuldenvrij te leven doordat mensen met schulden, schuldeisers en de overheid allemaal hun rol op een goede manier invullen. De Vries betwijfelt of dat hier op een goede manier gebeurt.

De Vries: “Ik maak me zorgen over wat de uitwerking daarvan is; dat moet scherp in de gaten gehouden worden. Als de gemeente de schulden van iemand overneemt, is ze daarmee plots schuldeiser geworden. In plaats van naast mensen met schulden staan, dreigt ze tegenover deze mensen te komen staan. Bovendien neemt de overheid de prikkel weg van bedrijven om samen met de klant te bedenken hoe de schuld op een goede manier afbetaald kan worden; de overheid betaalt immers toch wel.” De ChristenUnie dringt daarom aan op een goede evaluatie in 2019.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie positief over nieuws Zwols schuldhulpplan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.