Doorstroming beschermd wonen moet beter

hollandse huizen

De doorstroming vanuit de maatschappelijke opvang en locaties voor beschermd wonen moet beter en sneller. Dat vindt de ChristenUnie in Zwolle. De opstopping binnen beschermd wonen vraagt om een gezamenlijke aanpak van woningbouwcoöperaties, zorgorganisaties en de gemeente. Die conclusie werd breed gedeeld tijdens een informatiebijeenkomst over het onderwerp, georganiseerd door de ChristenUnie.

Duidelijk werd dat veel mensen in een beschermde woonvorm wachten op een huis, maar nu blijven zitten vanwege een tekort aan woonruimte. ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries: “Dat is voor henzelf een probleem, omdat ze langer in een locatie voor beschermd wonen zitten dan wenselijk is, maar het betekent ook nog eens dat anderen die die plek nodig hebben, niet kunnen instromen. Aan beide kanten stokt het.”

Zorg

Het tekort aan woonruimte is niet de enige oorzaak van de lage doorstroom. Naast extra woningen zijn namelijk ook andere zorgvormen nodig. Zodat mensen niet in een gat vallen als ze (weer) zelfstandig gaan wonen maar voldoende ondersteuning krijgen. ChristenUnie-raadslid Wietse de Boer: “De nieuwe en lichtere zorgarrangementen zouden als traptreden moeten functioneren richting zelfstandigheid. Daar moet nu flink werk van gemaakt worden zodat mensen worden gestimuleerd om uit te stromen en daarmee ruimte maken voor mensen die een plek binnen beschermd wonen nodig hebben.”

Bankhoppers
Volgens de ChristenUnie moet er speciale aandacht zijn voor jongeren die dakloos zijn en daarom bij vrienden en bekenden logeren. Het worden bankhoppers genoemd omdat ze van adres naar adres 'hoppen’. De ChristenUnie wil dat ook met hen wordt gekeken hoe ze naar zelfstandigheid en een eigen woonplek kunnen toewerken.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Doorstroming beschermd wonen moet beter'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.