Succesvol stadsgesprek over duurzaamheid

Zicht_op_Zwolle_Centrum

Op welke manieren kan de gemeente Zwolle haar duurzaamheidsdoelstellingen halen? Dat was de vraag die voorlag in een stadsgesprek dat de gemeenteraad van Zwolle met de stad wil voeren.

Op 19 april spraken ruim honderd Zwollenaren over de ‘energietransitie’, de overgang op duurzame energie. Deze belangrijke vraag is onder meer actueel door het verzoek van Scania, Windesheim en Blauwvinger Energie aan het college van burgemeester en wethouders naar de mogelijkheden rond windmolens op industrieterrein Voorst. Zij willen, net als de gemeente Zwolle, overgaan op volledig schone energie. Onder meer om de Groningers te ontzien en om met z'n allen te werken aan een beter milieu.

Dat werd een geslaagde avond, georganiseerd door ChristenUnie-wethouder Filip van As. Er ontstonden veel ideeën voor de productie van schone energie in de stad. De Stentor kopte: 'twintig windmolens, een zonneveld, besparen op gasverbruik en grond voor biomassa’.

Van Willigen: "Deze avond gaf me het gevoel dat veel Zwollenaren hun schouders eronder willen zetten en willen meewerken aan een beter milieu. Eind mei debatteert de raad over dit onderwerp. De ChristenUnie zal een geluid laten horen van betrokkenheid bij inwoners, urgentie voor 't klimaat en een blik vooruit naar energiewinst wat ten goede komt aan de hele stad."

Volgende transitie
Eeuwenlang stookten mensen op hout, maar bos werd schaars. Toen kwamen turf en kolen. De vondst van aardolie werd als een enorme vooruitgang ervaren. Net als het gas. Geen roet, weinig gevaar. En de welvaart groeide. Maar steeds duidelijker dringt het besef door dat deze brandstoffen eindig zijn. Zo staan we aan het begin van deze nieuwe eeuw weer voor een energietransitie.

Samen duurzaam doen
ChristenUnie-raadslid Michiel van Willigen: "Bij de omschakeling naar een nieuwe, duurzame energievoorziening laat ik mij leiden door twee waarden. Enerzijds heb ik mijn ogen richting de toekomst om onze kinderen veilig te laten leven en anderzijds heb ik mijn voeten in de stad voor een zo groot mogelijk draagvlak. Want duurzaam moeten we sámen doen.”

Van Willigen wil voorkomen dat het energievraagstuk mensen in de stad verdeelt in voor- en tegenstanders. “Ik wil dat schone energie mensen juist verbindt, doordat we samen de winst ervan ervaren. Elke transitie levert uiteindelijk voor iedereen een sprong voorwaarts op.”

Meedenken over de energietransitie in Zwolle? Mail Michiel van Willigen.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Succesvol stadsgesprek over duurzaamheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.