ChristenUnie: Thuiszitters verdienen maatwerk!

stadhuis-zwolle

Het aantal thuiszittende kinderen en jongeren is een probleem in Zwolle. ChristenUnie-raadslid Job Looijenga: “Om dit probleem op te lossen is samenwerking tussen ouders, scholen en gemeente nodig om te komen tot onderwijsaanbod op maat.”

Thuiszitters vormen letterlijk het topje van de ijsberg. Thuiszitters maken het grote probleem van het huidige onderwijs zichtbaar. Namelijk een onderwijsaanbod dat onvoldoende is aangepast aan het individuele kind met haar/zijn unieke talenten en/of beperkingen. Veel van deze kinderen gaan niet met plezier naar school en als de problemen onhanteerbaar groot worden blijven ze thuis. Deze aantallen kinderen en jongeren zijn zichtbaar door het aantal thuiszitters zoals dit door de gemeente is gerapporteerd. In dit zelfde rapport staat dat de gemeente zich volop inzet om het aantal thuiszitters terug te dringen. Tegelijkertijd  heeft men hier te maken met allerlei maatschappelijke ontwikkelingen die dit bemoeilijken.

Voor de ChristenUnie reden om, samen met de andere politieke partijen, hiervoor een rondetafelgesprek te organiseren. Op 9 oktober 2017 zaten onderwijs, gemeente en ouders samen met de politiek aan tafel om hierover te spreken. Waar ouders in het verleden van ‘het kastje naar de muur’ werden gestuurd kwamen er nu hoopvolle initiatieven op tafel waarbij ouders, scholen en gemeente gezamenlijk maatwerk probeerden te maken. Ouder Karin van de Ruit: “Hierdoor wordt het kind niet langer aangepast aan het onderwijs maar past het onderwijs zich aan aan het kind.” Een goed voorbeeld is een ‘proeftuin passend onderwijs en jeugdhulp’. Zo ook de pilot ‘Overbrugging’ van SBO De Brug. Schooldirecteur Egbert Kloppenburg: “In deze pilot krijgen thuiszitters weer onderwijs en wordt er tegelijkertijd gezocht naar een permanente maatwerkoplossing.”

Momenteel krijgen we signalen dat Zwolle niet het passende onderwijs voor een gedeelte van de hoogbegaafde leerlingen kan leveren. Ouders moeten hiervoor uitwijken naar de regio. Hetzelfde geldt voor ICT-dagbesteding. De ChristenUnie doet nader onderzoek naar oorzaken én oplossingen. Behoren thuiszitters in de toekomst tot het verleden? Looijenga: “Dat hangt af van hoe wij als maatschappij een plaats geven aan iedereen die afwijkt van de norm. En het hangt af van de verdere onderwikkeling van het onderwijs plus de combinatie van onderwijs en zorg. Als per kind het juiste (onderwijs) aanbod kan worden geleverd zou de hele ijsberg kunnen verdwijnen. Hiervoor zijn extra middelen, bevlogen leerkrachten, (onderwijs)visie en liefde voor onze kinderen/jongeren broodnodig.”

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie: Thuiszitters verdienen maatwerk!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.