ChristenUnie wil azc dat past bij Zwolle

Infoavond

De ChristenUnie in Zwolle voelt zich verantwoordelijk bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen die iedere hun toevlucht zoeken in Europa. Dat zij zelfs in de winter de vaak gevaarlijke oversteek maken, laat zien dat de acute nood hoog is. Daarom moet het azc binnen de noodzakelijke termijn worden gerealiseerd. De opvang moet passen binnen de voor Zwolle kenmerkende menselijke maat. Het prettige karakter van de wijken rondom een azc moet behouden blijven.

De afgelopen weken hebben de raadsleden van de ChristenUnie veel inwoners, ondernemers, maar ook scholen,  experts en politie gesproken over de komst van het azc op de waterschapslocatie aan de Dr. Van Thienenweg. Bewoners blijken veel vragen te hebben, onder meer over de gevolgen voor het bewaren van het karakter en de veiligheid van de wijk.

We kregen veel adviezen over de inrichting van het azc. In Nederland is veel ervaring opgedaan met verschillende schaalgrootten van de gebouwen. We horen verhalen over kleine ‘paviljoens’ waar privacy en laagdrempelige ontmoeting met vrijwilligers mogelijk is. Op die manier is kleinschaligheid mogelijk in combinatie met de minimale omvang die nodig is voor de beheersbaarheid van veiligheid, kosten en het aanbieden van voldoende trainingen, voorzieningen en tijdverdrijf.

De ChristenUnie ziet een zorgvuldige en persoonlijke aanpak van het college. Dat moet leiden tot een goed afgewogen collegevoorstel dat op draagvlak in de stad en wijken kan rekenen. De gemeenteraad wacht nog op aanvullende informatie over de inrichting. De beelden die nu bestaan over de grootte van het gebouw, het recreatieterrein, veiligheidsafspraken en koppeling met vrijwilligerswerk zijn niet uitgewerkt. Dit is essentieel voor ons om een goed besluit te kunnen nemen. De komende weken worden meer bewonersbijeenkomsten georganiseerd en zullen de ChristenUnie-raadsleden gesprekken blijven voeren. De ChristenUnie wil de input van die gesprekken gebruiken om te bepalen welke accenten zij legt als in april wordt gedebatteerd over het azc.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie wil azc dat past bij Zwolle'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.