ChristenUnie: 'Voorkom problemen pilot wijkverpleging'

Zilveren kruis

De ChristenUnie in Zwolle wil dat het college voorkomt dat een pilot van Zilveren Kruis Achmea voor de wijkverpleging voor grote problemen gaat zorgen.

De zorgverzekeraar startte op 1 januari een pilot om per wijk maar één aanbieder actief te laten zijn voor de wijkverpleging.

De gekozen insteek zorgt voor een hevige concurrentie omdat er naast de gekozen aanbieder er alleen door middel van onder-aannemerschap door zorgorganisaties kan worden gewerkt. En dan wel tegen een gereduceerd tarief.

Raadslid de Boer: "We horen zorgen uit de stad dat deze pilot de keuzevrijheid van de client en de goede samenwerking van zorgorganisatie onder druk zet."

Het doel van deze pilot is om versnippering tegen te gaan en geeft kansen om effectiever te werken. Toch zijn daar kanttekeningen bij te plaatsen.

De Boer: "De wijziging van het systeem moet er niet toe leiden dat kwalitatief goede zorgaanbieders, die invulling geven aan wat Zwolse burgers nodig hebben, verdwijnen omdat daarmee keuzevrijheid voor de cliënten en de kwaliteit van zorg in het geding komt."

Uit een ingezonden brief van een bestuurder van een Zwolse zorgorganisatie rees het beeld op dat deze pilot grote druk zet op de samenwerking tussen Zwolse zorgorganisaties, die tot voor kort juist heel goed was.

De Boer: "Terwijl die samenwerking juist nodig is om vanuit een gezamenlijke visie samen te werken zodat de burger centraal blijft staan."

Dat de ChristenUnie daarin niet alleen stond werd duidelijk doordat de motie unaniem werd aangenomen.

Het college wordt in de motie opgedragen om met de zorgverzekeraar en het Rijk in gesprek te gaan om dat te realiseren. Maar ook de Zwolse gemeenteraad gaat door middel van een hoorzitting in het openbaar met Achmea Zilveren Kruis in gesprek.

Foto: Henk-Jan van der Klis

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie: 'Voorkom problemen pilot wijkverpleging''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.