Aandacht voor vrijwilligers in begrotingsdebat

Sassenpoort

Sociale wijkteams zullen voortdurend contact voeren met vrijwilligersorganisaties om zo het Zwolse vrijwilligerswerk te versterken. Dat is het resultaat van een motie die de ChristenUnie indiende tijdens het debat over de begroting van 2015. Met een tweede motie vroeg de partij aandacht voor 'maatjes' die vrijwillig hulp bieden aan mensen met schulden.

Logischerwijs stond een groot deel van het debat over de begroting in het teken van de nieuwe taken die de gemeente per 1 januari 2015 krijgt. Mede door die nieuwe taken wordt er vanaf komend jaar een groter beroep gedaan op de vrijwillige inzet van Zwollenaren. Fractievoorzitter Gerdien Rots, die namens de ChristenUnie het woord voerde tijdens het debat, schreef daarom in een motie dat "sociale wijkteams vrijwilligers in staat moet stellen vanuit hun intrinsieke motivatie mee te denken over oplossingen en te betrekken bij de transformatie-opgaven van de stad."

'Maatjes' bij schulden

Raadsleden Wietse de Boer en Johannes de Vries kwamen tijdens hetzelfde debat met een motie op voor de vrijwillige maatjesprojecten die werken aan schuldhulpverlening. Doordat de gemeenteraad de motie unaniem steunde, zal de gemeente Zwolle organisaties die met vrijwillige ‘maatjes’ werken aan schuldhulpverlening blijvend ondersteunen, óók als die niet zijn aangesloten bij het gemeentelijk loket voor schuldhulpverlening. 

"Mensen die te maken krijgen met de wettelijke schuldsanering, lukt het in zo'n dertig procent van de gevallen om dat traject helemaal door te lopen," vertelt Johannes de Vries. "Met een schuldhulpmaatje stijgt dat percentage tot zeventig procent. Daarom zeggen wij: ondersteun die vrijwilligers zo goed mogelijk en geef ze de ruimte. Ook als ze niet in het gemeentelijk loket zijn ondergebracht."

Martin Suithoff van het project SchuldHulpMaatje Zwolle is blij met de steun voor het werk dat onder meer zijn stichting Voor Elkaar Zwolle doet. "We zijn blij dat de ChristenUnie oog heeft voor het vele vrijwilligerswerk dat in Zwolle en regio wordt gedaan. Om deze vorm van burgerparticipatie verder en blijvend te stimuleren is steun voor deze sociale initiatieven nodig. En we doen het niet voor niets: het rendement voor de samenleving is vele malen hoger dan de investering die we ervoor moeten doen."

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Aandacht voor vrijwilligers in begrotingsdebat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.