Gemeenteraad stemt voor decentralisatieplannen

Zicht_op_Zwolle_Centrum

De gemeenteraad van Zwolle heeft afgelopen maandag de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders over de manier waarop de decentralisaties in het sociaal domein worden uitgevoerd, aangenomen. Met twee moties over monitoring van de nieuwe sociale wijkteams en over zogeheten 'adempauzes' voor mantelzorgers legde de ChristenUnie extra accenten.

Op het gebied van maatschappelijke ondersteuning als huishoudelijke hulp en dagbesteding, re-integratie en jeugdzorg krijgt de gemeente nieuwe taken, waar tot voor kort de provincie en de landelijke overheid verantwoordelijk voor waren.

De ChristenUnie steunt die decentralisaties. "Ik geloof dat Zwolle zorg en welzijn dichtbij kan organiseren," zegt raadslid Michiel van Willigen (foto). "Met hulp van gemeenschappen als sportverenigingen, kerken en vrijwilligersorganisaties als ZwolleDoet! en Stichting Present. Maar ook met inwoners, die om blijven kijken naar familie en buren. In die gemeenschappen is het best bekend welke zorg er precies nodig is om actief te kunnen blijven. Zo kunnen sociale wijkteams maatwerk leveren."

Moties

Om de besluiten scherper te maken diende de ChristenUnie moties in, die met ruime meerderheid werden aangenomen. Zo werd het college opgeroepen om de verleende zorg via sociale wijkteams goed bij te houden, zodat er bijgestuurd kan worden op de vraag in een wijk. Zo kan het zijn dat een wijkteam op den duur meer taken overneemt van wijkbewoners en professionals, maar juist ook weer taken kan overgeven.

Met een tweede motie wil de ChristenUnie ervoor zorgen dat mantelzorgers niet overvraagt worden door alle taken die zij hebben. Van Willigen: "Zij zijn overdag gewoon werkzaam, in veel gevallen zelfs in de zorgsector, waarna ze thuis op vrijwillige basis ook nog eens zorg verlenen. Hen overvragen ligt op de loer." Daarom wil de ChristenUnie 'adempauzes' voor mantelzorgers, bijvoorbeeld in de vorm van respijtzorg, waarbij zij hun mantelzorgtaken tijdelijk kunnen overdragen. Dezelfde motie riep het college op invulling te geven aan het 'mantelzorgcompliment', waarmee de waardering voor mantelzorgers door de gemeente duidelijk wordt vormgegeven.

Oproep

De afgelopen weken organiseerde de ChristenUnie zogeheten 'CU Saloons' ter voorbereiding op de behandeling van de decentralisaties in de gemeenteraad. "De input die we daar kregen heeft ons heel veel opgeleverd," vertelt Van Willigen. "Daarom wil ik professionals, cliënten en vrijwilligers oproepen ons te blijven voeden met al hun ervaringen en verhalen. Dat is voor ons zó waardevol!"

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Gemeenteraad stemt voor decentralisatieplannen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.