Goede afspraken over alcohol met buurthuizen en sportkantines

Sassenpoort

"De ChristenUnie vindt dat we in het belang van de gezondheid van met name jonge Zwollenaren duidelijke, handhaafbare afspraken moeten maken met paracommerciële instellingen over het schenken van alcohol." Met die woorden motiveerde Johannes de Vries het amendement dat de ChristenUnie met D66, VVD en Swollwacht gisteren indiende.

De nieuwe Drank- en Horecawet verplicht gemeenten afspraken met paracommerciële instellingen vast te leggen over het schenken van alcohol. Paracommerciële instellingen zijn bijvoorbeeld buurthuizen, sportkantines en culturele instellingen.

Barbecue of kampioensfeest

In de verordening die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegde, staan duidelijke regels over de schenktijden voor de verschillende soorten instellingen. Bovendien staat er beschreven dat paracommerciële instellingen maximaal tien tot twintig keer per jaar van die schenktijden af kunnen wijken.

"Op zich is er wat voor die afwijkingsmogelijkheid te zeggen," vindt ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries, "bijvoorbeeld voor een vereniging die een barbecue wil organiseren voor vrijwilligers, of een voetbalelftal dat een kampioensfeest wil vieren. Maar dan moet het aantal keren dat dat gebeurt wel te checken zijn."

Ander signaal

Volgens de oorspronkelijke verordening mochten de instellingen zonder iets te melden van de schenktijden afwijken. "Daardoor zouden paracommerciële instellingen eigenlijk iedere dag van 9:00 uur 's ochtends tot 's nachts alcohol schenken. Wij geven liever een ander signaal, bijvoorbeeld aan sportverenigingen, waar vaak ook veel jeugd komt."

Met een amendement van D66, ChristenUnie, VVD en Swollwacht is dat nu aangepast. Er komt een zogeheten 'lichte meldingsplicht', waarbij de instellingen van tevoren aan de gemeente laten weten dat ze gebruik gaan maken van de afwijkingsmogelijkheid. Met het amendement is het aantal keren dat mag worden afgeweken voor iedere instelling gelijk getrokken naar tien.

Foto: Berend Wijdieks

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Goede afspraken over alcohol met buurthuizen en sportkantines'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.