'Samen zoeken naar beperking overlast evenementen'

Bevrijdingsfestival

De ChristenUnie heeft in Zwolle opnieuw vragen gesteld over de balans tussen de wensen van feestvierders aan de ene kant en die van buurtbewoners aan de andere kant. “Een mooi feest verbindt feestvierders met de stad,” stelt raadslid Michiel van Willigen. “Daarvoor is begrip van beide kanten nodig.”

De afgelopen tijd verwelkomde Zwolle duizenden bezoekers bij onder meer Hardshock, King’s Dance, Wildness Festival en Megabase. Zulke evenementen vinden meestal plaats bij de Wijthmenerplas, in de IJsselhallen of in het Weezenlandenpark.

Naar aanleiding van klachten over de overlast van Hardshock, vroeg Van Willigen aan de wethouder om te onderzoeken of van organisatoren meer maatwerk gevraagd kan worden, bijvoorbeeld door rekening te houden met de windrichting. Die heeft namelijk een grote invloed op hoe veel overlast omwonenden ervaren.

Begrip stimuleren

Van Willigen: “Als organisatoren alleen sturen op de door de gemeente gehanteerde geluidsnormen, worden dus de grenzen opgezocht. In plaats daarvan moeten de omwonenden worden opgezocht. Organisatoren en omwonenden moeten samen zoeken naar een manier om de overlast zo veel mogelijk te beperken.”

Na Megabase in het Weezenlandenpark klaagden opnieuw veel buurtbewoners. “Ik ben uitgenodigd door mensen waarbij vloeren en kozijnen in de sponningen stonden te trillen,” vertelt raadslid Van Willigen. “Het is vreemd dat dat kennelijk past binnen de geluidsnormen.”

Maar er is ook een andere kant. Veel Zwollenaren zien evenementen als een voorwaarde voor een levendige, trotse stad. “Aan beide kanten worden stevige uitspraken gedaan, wat begrip over en weer niet stimuleert,” vindt Van Willigen. “Bij het vaststellen van het evenementenbeleid is gezegd dat goede contacten tussen organisatie en omwonenden een belangrijke voorwaarde is. De goede manier waarop de organisatie van het RTL Zomerfestival festival communiceert, is daarvan een mooi voorbeeld.”

Evaluatie

De klachten rond Megabase waren voor Van Willigen aanleiding nog eens te vragen naar het onderzoek naar geluidsoverlast rond evenementen. Wethouder De Heer zegde daarop toe dat zijn evaluatie rond de zomer af is. Volgens de wethouder worden in die evaluatie alle belangen betrokken. Van Willigen is blij met de grondigheid waarmee de wethouder dit wil gaan doen. “Ik verwacht veel concrete aanbevelingen en mogelijke oplossingen, die recht doet aan de verschillende wensen. Evenementen vier je niet alleen!”

Heeft u vragen of opmerkingen over de (overlast rond) evenementen die in Zwolle worden georganiseerd? Neem contact op met Michiel van Willigen.

« Terug naar nieuws

Reacties op ''Samen zoeken naar beperking overlast evenementen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.