Brede inbreng ChristenUnie in Zwols APV-debat

4 Foto centrum.png

De Zwolse gemeenteraad hield maandag 17 mei een debatronde over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een breed palet aan onderwerpen passeerden die revue en allerlei zaken zijn vastgelegd in een APV om Zwolle goed leefbaar te houden. Namens de ChristenUnie voerde Wietse de Boer het woord. Vooral de artikelen die ondermijning tegen moeten gaan zijn belangrijk voor de ChristenUnie.

Wietse gaf aan blij te zijn met de aanpak van de burgemeester, die zo nog meer bevoegdheid heeft om ondermijning tegen te gaan. “De ChristenUnie kan zich goed vinden in de genoemde aanvullingen om zo Zwollenaren beter te beschermen tegen malafide ondernemers en intimidatie van verboden organisaties”, aldus Wietse.

Ook het gebruik van lachgas kwam opnieuw aan de orde. Waar het debat onlangs nog vooral ging over de gezondheidsschade, ging het nu hoofdzakelijk over de handhaving. Na een interruptie op de CDA-bijdrage ontving Wietse een toezegging van burgemeester Snijders. Hij zei toe ‘planmatig’ duidelijk te maken dat de gemeente stevig gaat handhaven op de handel in lachgas. Want over het punt dat de norm duidelijk moet zijn zijn CDA en ChristenUnie het eens.

De fractie heeft verder belangrijke punten meegegeven voor een nog te ontwikkelen beleid om mensenhandel en ondermijning tegen te gaan op gebied van prostitutie. Vooral dat de lucratieve handel voortdurend verplaatst is een punt van aandacht. Illegale prostitutie komt de laatste tijd vaker voor op vakantieparken, woningen en Airbnb’s. Het is belangrijk dat directe omwonenden of personeel van parken dergelijke schimmige praktijken weten te herkennen en waar ze met de signalen terecht kunnen. Wietse “Als ChristenUnie pleiten wij voor het trainen van bewustwording -onder andere bij gemeentelijke instanties- en op het voorkomen van slachtoffers en signaleren van daders."

De ChristenUnie wil ook graag een evaluatie zien over de geluidsnorm bij kleine evenementen in het buitengebied. Wietse: “Het gaat ons met name of de grens tot 250 personen hier goed getrokken is. Het aantal van 250 is echt van een andere orde van grote dan een buurtbarbecue.”

« Terug naar nieuws