ChristenUnie Zwolle: "Lichtplan zet Zwolle beter in het licht”

Centrum avond reflextie in water.jpgmaandag 05 oktober 2020

“Het was zó donker dat ik overal lichtpuntjes zag.” Naar deze troostende uitspraak op een Loesje-poster verwees Gerdien Rots tijdens het debat over de nieuwe lichtvisie voor de binnenstad. Rots: “Licht geeft perspectief. Licht is positief. Licht geeft verbinding. Daarom is de ChristenUnie ontzettend blij met dit nieuwe lichtplan.” De komende 10 jaar gaat de gemeente onze bijzondere gebouwen letterlijk beter in het licht zetten. Als eerste zijn Academiehuis De Grote Kerk en het stationsgebouw aan de beurt. Later volgen andere iconische Zwolse gebouwen. Ook investeert de gemeente in het beter aanlichten van mooie wandelroutes naar en door de binnenstad.

Rots: “Al jarenlang is het onze wens om het rijke Zwolse cultuurhistorische verhaal beter zichtbaar te maken. Het Verhaal van Zwolle bestaat uit drie lijnen: de rijke Hanze-samenwerking, de lerende beweging van de Moderne Devotie met oog voor elkaar en het ontstaan van de parlementaire democratie. Die drie elementen bepalen nog steeds voor een groot deel de identiteit van onze stad. De volgende stap is om die rijke cultuur en identiteit zichtbaar en beleefbaar te maken. Daar draagt dit lichtplan aan bij.”

Het lichtplan maakt onze binnenstad gastvrij en verrassend. Verlichting van routes en markeringspunten helpt bovendien om de binnenstad beter te ‘lezen’. En, niet onbelangrijk: goede verlichting zorgt voor meer sociale veiligheid. De nieuwe verlichting voldoet aan de eisen van duurzaamheid en energiebesparing. Bovendien wordt volop rekening gehouden met de impact van verlichting op onze stadsdieren en flora.

Gerdien Rots diende eerder al eens een motie in die het college opdroeg om de historische stegen en gangen in de binnenstad gebruiksvriendelijker te maken. Rots: “We zijn erg blij met de manier waarop in dit lichtplan juist die stegen en gangen beter worden betrokken bij de totale beleving van de stad. Dat maakt de binnenstad veiliger en verrassend leuker om te ontdekken.”

Een mooie omgeving maakt je blij. We hebben allemaal wel die ervaring dat je ergens rondstruint en onder de indruk raakt van de schoonheid en sfeer van de plek. Verlichting is daarin een bepalende factor. Dan kan licht ook inspirerend zijn, inspirerend om bijvoorbeeld zelf een lichtpunt te zijn in het leven van de mensen om je heen.

« Terug naar startpagina