Samen komen we de Corona-crisis door

WhatsApp Image 2020-03-30 at 20.15.47.jpeg

Lege straten, verlaten pleinen, verstilde parken. Nauwelijks auto’s op de wegen. Bijna geen vliegtuigen in de lucht. Gesloten café’s en restaurants. Aangepaste openingstijden voor veel winkels.  “De maatregelen om het Corona-virus in te dammen zijn goed zichtbaar in Zwolle. Heel veel Zwollenaren volgen de instructies goed op,” zegt fractievoorzitter Gerdien Rots. “We houden 1,5 meter afstand, we blijven zoveel mogelijk binnen in onze huizen, we wassen regelmatig onze handen. Zo dragen we eraan bij dat de piek van besmettingen wordt uitgesmeerd over een langere periode. Daardoor kan de gezondheidszorg het hopelijk aan.”

Het onderwijs heeft in een paar dagen tijd de ommezwaai naar afstandsleren gemaakt. Inmiddels zijn leerkrachten, leerlingen en ouders een beetje gewend aan de nieuwe situatie. “Ik heb diep respect voor alle leerkrachten die hun lessen opeens online geven. Het vraagt een enorme flexibiliteit en creativiteit. Ook ben ik onder de indruk van de manier waarop jongeren reageren. Zo mooi om te zien dat er behoorlijk veel verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid in hen zit!” zegt Rots. Van veel ouders vraagt de huidige situatie veel energie. Het valt lang niet altijd mee om het thuiswerken te combineren met de zorg voor thuislerende kinderen. Zeker niet als ook nog onzekerheid over werk en inkomen een rol gaan spelen.

De ChristenUnie is blij met de ondersteuningsregelingen die de gemeente treft, aanvullend op de steunregelingen die het Rijk heeft uitgeschreven. Bijvoorbeeld de extra kinderopvangregeling voor gezinnen waar veel spanningen en soms zelfs onveilige situaties zijn. “We vinden het belangrijk dat deze kinderen worden opgevangen op een veilige plek door mensen die een belangrijke steunpilaar in hun leven kunnen vormen,” zegt Rots. De ChristenUnie vraagt aandacht van de gemeente voor overbelaste mantelzorgers. En we waarderen alle initiatieven om elkaar als noabers te ondersteunen. De gemeente biedt steun aan ondernemers en verenigingen in onze stad. Horeca-ondernemers, culturele verenigingen, wijkverenigingen en sportclubs krijgen uitstel van betaling voor alle gemeentelijke belastingen. “Op die manier hopen we de maatschappelijke infrastructuur in de stad te behouden voor na deze Corona-crisis.”

Ondertussen wil de ChristenUnie nadenken over hoe we kunnen verder leven als de rook van deze crisis is opgetrokken. Willen we zo snel mogelijk terug naar hoe alles was? Of zijn er dingen in ons eigen leven en in ons samenleven die we anders willen organiseren? Hierover voeren we het gesprek graag in de komende tijd.

 

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Samen komen we de Corona-crisis door'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.