Wie maakt zich nog druk over de eikenprocessierups?

eikenprocessie.jpg

Vanaf half mei tot juli zal de eikenprocessierups weer voor overlast gaan zorgen. Met het zachte voorjaar misschien nog wel meer dan in 2019. Gelukkig is de gemeente Zwolle beter voorbereid op het plaagdier. In deze corona-tijd wordt veel gesproken over een ‘intelligente lock-down’. Ook de aanpak van de eikenprocessierups, die Zwolle voorstaat, zou je ‘intelligent’ kunnen noemen.

Een uitgekiende mix aan maatregelen moet de overlast binnen de perken houden. En tegelijk ervoor zorgen dat het biologische (bestrijdings)middel niet erger is dan de kwaal. Er zal niet gespoten worden op plekken waar beschermde vlinders voorkomen, zoals de  sleedoornpage. Vooral eikenbomen rond hoofdfietsroutes worden preventief behandeld, daarbuiten niet of veel minder. Dit betekent dat veel Zwollenaren zeker overlast zullen krijgen. Bijvoorbeeld ook van bomen in de eigen tuin, waarvoor de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft. Er is meer capaciteit en kennis om de preventie te doen en om, als de eikenprocessierups er is, deze weg te zuigen. Gewerkt zal worden met drie ploegen, die vaste routes rijden, om de rups weg te zuigen.

Deze mix aan maatregelen, preventief en reactief, moet goed worden uitgelegd. CU raadslid Jacob Raap: ‘Om draagvlak te houden voor deze intelligente benadering zal de gemeente goed moeten uitleggen wat ze doet. Wat de gemeente kan doen en wat ze niet kan doen.’ Een belangrijke verbetering is een interactieve kaart die de gemeente naar verwachting in april op haar website zet https://www.zwolle.nl/natuur-en-milieu/plagen-en-ziekten Op die kaart worden de eikenbomen gemarkeerd waar rupsenoverlast is gemeld. Tegelijk is op die kaart te zien wat de gemeente eraan doet.

Op de lange termijn is herstel van de biodiversiteit, een nieuw natuurlijk evenwicht, dé oplossing. Jacob Raap: "De ChristenUnie is er trots op dat Zwolle als eerste Nederlandse gemeente partner geworden is in het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel." Zwolle is al een stad met een hoge biodiversiteit. Juist die biodiversiteit versterken is dé weg om plagen, zoals de eikenproces te beheersen.

Als u verplicht thuiswerkt kijk dan eens met de biodiverse bril naar uw tuin of balkon. Wat hebt u de vogels en insecten te bieden? Bestrijd de eikenprocessierups door de natuurlijke vijanden, zoals de koolmees, te lokken.

Voor tips zie:
https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=26000&fbclid=IwAR2dhUVutoocUObQjo9W9qdtBkzWI7u9Njyz_98-uq9pJTSTfln3Mx6nR0E

« Terug naar nieuws