ChristenUnie Zwolle wil biomassa aan banden leggen

Ruben van de Belt debat energiestransitie februari 2019.jpgdonderdag 12 maart 2020 08:43

“De gemeente is afhankelijk van landelijke wet- en regelgeving om biomassa-initiatieven te kunnen verbieden. Maar er zijn wel allerlei andere mogelijkheden om de deur voor biomassa beetje bij beetje dicht te doen.” Dit zei Ruben van de Belt tijdens een interview met RTV Focus Zwolle over biomassa.

Maandag 9 maart werd de motie, die de ChristenUnie indiende samen met GroenLinks, Swollwacht, VVD en CDA, voor het aan banden leggen van biomassa unaniem aangenomen door de raad. De initiatiefnemers van de beoogde biomassacentrales aan de Rieteweg beloven duurzaam te werken en met hen kunnen goede afspraken worden gemaakt, maar hoe gaat het als zo’n centrale verkocht wordt aan een volgende partij? “De huidige wet- en regelgeving geeft ons geen zekerheden en juist ook daarom willen we elke mogelijkheid benutten om de deur voor biomassa steeds meer dicht te zetten.”

Experts die de fractie van de ChristenUnie heeft gesproken geven aan dat er nooit genoeg echt duurzame biomassa is in Nederland voor alle initiatieven die nu bedacht worden. In dat geval moet je brandstof uit het buitenland gaan halen, hoe hoog is de opbrengst dan en hoe duurzaam is dat dan nog?. Ruben van de Belt: “We hebben biomassa altijd al als ‘transitie-brandstof’ beschouwd, dus alleen voor de periode dat we aan het overschakelen zijn. Nu de grens van wat duurzaam kan, zeker voor wat betreft hout, bereikt wordt moeten we dat aan banden leggen .”

Het interview met Ruben is hier terug te zien: https://www.rtvfocuszwolle.nl/daar-zitten-we-niet-op-te-wachten/?fbclid=IwAR3N-pOGXopS5pa-CjmDaeSXiXr4432s_EcCbWXqrzi7CViF01kP0roMjFY

« Terug naar nieuws