ChristenUnie wil aandacht voor knelpunten transformatie

De poort van Zwolle

"De veranderingen in het sociaal domein worden langzamerhand zichtbaar. Zo ontstaat er meer ruimte om te doen wat nodig is." Dat was een van de opmerkingen van een zorgaanbieder tijdens de expertmeeting over de voortgang in het sociaal domein. Diverse partijen, waaronder de participatieraad, het wijkteam maar ook huisartsen, gingen met elkaar in gesprek met de raad als toehoorder.

ChristenUnie-raadslid Wietse de Boer: "Het is heel waardevol om zowel kritische geluiden als waardering te horen om te weten of we op de goede weg zitten met de transformatie. Samen maken we de stad, deze opgave moeten we echt met elkaar vormgeven. Dat gebeurt ook dagelijks: op de scholen, bij de huisartsen en in de wijken".

Maatwerk voor schrijnende situaties 
Een huisarts vertelde dat hij nog steeds schrijnende situaties tegenkomt. De ChristenUnie wil dat er in zulke situaties opnieuw gekeken wordt wat nodig is. De Boer: "Het gaat ons erom dat de zorg veel beter aansluit bij het dagelijks leven van mensen. Dat is niet altijd méér zorg, maar soms op een andere manier. Laat de wijkverpleegkundige bijvoorbeeld naar de dagbesteding komen, zodat iemand niet eerder naar huis moet in verband met incontinentie". 

Versterken van persoonlijke netwerken
Er moet volgens de ChristenUnie ook meer aandacht komen voor het verbinden van de zorgvragen uit het sociaal wijkteam met de wijk en de aanwezige netwerken. De Boer: "Het uitgangspunt voor ons is dat het welzijn van mensen bevorderd wordt, door onderdeel te zijn van een gemeenschap. Mensen willen iets voor elkaar betekenen en doen dat vaak ook al. Belangrijk is dat ze worden uitgenodigd om mee te denken, zo bevorderen we de netwerken. Onderzoekster Femmianne Bredewold zegt terecht dat niet iedereen een dermate sterk netwerk heeft, dat men daar een beroep op kan doen bij het invullen van hun zorgvraag".

Verminderen regeldruk door ruimte voor professional
Een ander onderzoek liet zien dat er in de jeugdhulp soms teveel procedures zijn die belemmerend werken om tot verandering te komen. Natuurlijk is rapportage nodig maar het kan veel eenvoudiger. De ChristenUnie daagt de organisaties uit om met voorstellen te komen over hoe dat zou kunnen worden gerealiseerd. Ook de komende tijden blijven we ons ervoor inzetten om de zorg beter te maken.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie wil aandacht voor knelpunten transformatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.