Komen er windmolens in Zwolle? En wat zou daarvan het effect zijn?

windmolens

Een delegatie van voor- en tegenstanders van windmolens ging op bezoek in Kampen en in de Achterhoek. Raadslid Michiel van Willigen: 'een gezamenlijk bezoek helpt om meer wederzijds begrip te krijgen. En dat is nodig om een goed besluit te gaan nemen'.

Het is geen vraag meer of Zwolle meer duurzame energie wil gaan opwekken om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. De gemeente is al bezig met een inventarisatie hoe dat het beste kan worden gerealiseerd; met windmolens, zonnepanelen of bijvoorbeeld warmte-koudeopslag. Daarbij hoort ook de vraag wat het beste op welke plek past. Zoals de vraag van de drie initiatiefnemers Scania, Windesheim en Blauwvingerenergie, of het mogelijk is om drie hoge windmolens te plaatsen op het Scaniaterrein in Voorst. Die vraag wordt nu door wethouder Anker verkend met de omwonenden.

6000 mensen uit de omliggende wijken Voorst, Westenholte, Stadshagen en Veerallee zijn op de hoogte gebracht van de verkenning. En vanuit die wijken is ook een klankbordgroep samengesteld. Zij verkennen alle bijkomende effecten van de eventuele komst van windmolens op Voorst.

De ChristenUnie staat op voorhand ontvankelijk tegenover windmolens. De ChristenUnie vindt het van groot belang dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt. Van Willigen: 'daarom spreek ik veel met omwonenden en initiatiefnemers om hun verhaal te horen. Ik verdiep me in hun zorgen en vragen'.

Zorgen om met name slagschaduw en geluid zijn het meest geuit. Waarom op deze plek? Zijn er geen betere plekken in Zwolle waar ze minder overlast bezorgen? En zijn zonne-energie of waterkracht geen betere alternatieven?  Van Willigen: 'belangrijk voor het draagvlak is ook dat verdiensten niet slechts naar 'onpersoonlijke' bedrijven mogen wegvloeien'. Dit zijn reële vragen waar bevredigende antwoorden op moeten komen, alvorens we akkoord kunnen gaan met dit windmolen-initiatief.

Eind februari is de verkenning gereed en kunnen we bepalen hoe we werk maken van Zwolse duurzame energie. Wordt vervolgd...

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Komen er windmolens in Zwolle? En wat zou daarvan het effect zijn?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.