ChristenUnie: jeugdzorg moet nog meer op preventie inzetten

Job Looijenga

Wat de ChristenUnie betreft kunnen gemeente en jeugdzorgorganisaties nog ambitieuzer zijn op het gebied van preventie. Volgens ChristenUnie-raadslid Job Looijenga zijn de resultaten van preventie op korte termijn lastiger meetbaar maar ‘maakt preventie op lange termijn pas echt het verschil in de levens van onze mensen en onze samenleving’.

Looijenga: “Er ligt een maatschappelijke uitdaging om het opgroeien van álle kinderen en jongeren in Zwolle te verbeteren en om álle ouders waar nodig te ondersteunen bij het opvoeden. Dat gaat het verschil maken.”

Volgens de ChristenUnie heeft de gemeente Zwolle tijdens de eerste twee jaar waarin het verantwoordelijk was voor jeugdzorg, iedereen de zorg kunnen geven die nodig was. “Dat betekent niet dat we hiermee vervolgens klaar zijn. Eigenlijk begint het nu pas. Door vroegtijdig aanwezig te zijn met hulp op maat hoop je veel leed later te kunnen voorkomen of op z’n minst te verzachten.”

De gemeente Zwolle heeft afspraken gemaakt met het onderwijs en de huisartsen om op die plekken aanwezig te zijn waar jeugdzorg nodig is met gerichte deskundige hulp. Dit vraagt veel van de zorgaanbieders omdat die zich nu anders moeten gaan organiseren. Waar vroeger bij een indicatie een vast gesteld aantal behandelingen werden betaald, wordt er nu verwacht om maatwerk te gaan leveren waardoor de jongere of het kind ‘dichtbij huis’ wordt geholpen.

Deze afspraken met de zorgaanbieders worden in een samenwerkingsverband met 11 naburige ‘IJsselland-gemeenten’ gemaakt. Om deze samenwerking de juiste richting te geven is onlangs de ‘Regionale visie Jeugdhulp’ vastgesteld in de gemeenteraden van deze gemeenten. Hierdoor weten de zorgaanbieders wat er wordt verwacht en kunnen de gemeenten elk voor zich zo lokaal mogelijk de beste zorg aanbieden. Dit kan eventueel worden gecombineerd met meerdere hulpvragen van één gezin.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie: jeugdzorg moet nog meer op preventie inzetten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.