Ieder jaar keert het thema terug in de gemeenteraad: vuurwerk. Voor de één is dit een periode van veel overlast en gezondheidsschade en voor de ander een heerlijke traditie. Elk jaar gebeuren er ongelukken en ontstaat gezondheidsschade voor mens en dier.
Daarom is onze fractie blij dat wij met een groot deel van de gemeenteraad een route zijn ingeslagen om daar verandering in te brengen. Concreet betekent het dat Zwollenaren bij de jaarwisseling 2025/2026 zelf geen vuurwerk meer afsteken maar dat we samen nieuwe manieren hebben ontwikkeld die veiliger en gezonder zijn.
Wij willen dat alle kinderen in Zwolle mee kunnen doen. Waar armoede is kan de gemeente financieel bijspringen. Maandag ging de gemeenteraad akkoord met een langgekoesterde wens van de ChristenUnie: de regeling wordt verruimd door ook gezinnen met een inkomen tot 130% van het minimum toegang te geven. En de verantwoording wordt veel simpeler en minder gebaseerd op achteraf declareren. Zo werken we nog beter aan gelijke kansen voor Zwolse kinderen die opgroeien in armoede. Ouders in armoedesituaties ontvangen met deze regeling een bijdrage voor schoolgeld en kosten voor kunst en cultuur.
Ons burgerraadslid Jaap Roose hield afgelopen week zijn maidenspeech. Jaap bracht onze standpunten in over het Zwolse Burgerberaad. Dit is een vorm van directe democratie dat in steeds meer gemeenten al vruchten afwerpt. Een werkgroep maakte een voorselectie met thema’s waaruit de raad dinsdag de meeste kansrijke selecteerde. Jaap sprak onze voorkeur uit voor het thema ‘Zwolle Klimaatneutraal in 2040’. Jaap: “Al sinds de jaren ‘50 is bekend dat de opwarming van de aarde vraagt om aanpassingen in ons gedrag, maar we doen te weinig! Een burgerberaad op dit thema kan ons voorzien in een hele serie van adviezen die we met elkaar kunnen uitvoeren over een periode van ruim 15 jaar.”
Landelijk is het aantal dak- en thuislozen dat aanklopt voor hulp in een jaar met bijna 25 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Leger des Heils. De stijging onder jongeren tussen de 18 en 22 is zelfs 50 procent. Onze fractie schrikt van deze cijfers en wil weten of dit ook in Zwolle zichtbaar is. Onze fractieleden Wietse de Boer en Klariska ten Napel trekken daarom aan de bel met vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.
Ons burgerraadslid Waida Vogel-Bwefar gaf deze week haar zogeheten maidenspeech in de Zwolse gemeenteraad. Het debat ging over inclusie en diversiteit in onze stad in het licht van het beleidsplan ‘Omarm het verschil’. Waida heeft immigratie, statushouders en discriminatie als aandachtsgebied in haar pakket en dus de aangewezen persoon voor het inbrengen van onze ideeën.