Jaap Roose houdt maidenspeech over inzet burgerberaad

Schermafbeelding 2022-12-08 om 21.25.30.png
jaap.png
Door Jaap Roose op 8 december 2022 om 21:10

Jaap Roose houdt maidenspeech over inzet burgerberaad

Ons burgerraadslid Jaap Roose hield afgelopen week zijn maidenspeech. Jaap bracht onze standpunten in over het Zwolse Burgerberaad. Dit is een vorm van directe democratie dat in steeds meer gemeenten al vruchten afwerpt. Een werkgroep maakte een voorselectie met thema’s waaruit de raad dinsdag de meeste kansrijke selecteerde. Jaap sprak onze voorkeur uit voor het thema ‘Zwolle Klimaatneutraal in 2040’. Jaap: “Al sinds de jaren ‘50 is bekend dat de opwarming van de aarde vraagt om aanpassingen in ons gedrag, maar we doen te weinig! Een burgerberaad op dit thema kan ons voorzien in een hele serie van adviezen die we met elkaar kunnen uitvoeren over een periode van ruim 15 jaar.”

Zwollenaren kunnen zich hopelijk straks uitspreken over de wijze waarop wij als stad vorm willen geven aan dit belangrijke doel. Andere thema’s die kans maken zijn ‘Wonen in Zwolle/Groei van de stad’, ‘vluchtelingenopvang’, ‘bestaanszekerheid’ en ‘vuurwerk’.

Jaap startte zijn betoog met eens achtergrondschets: “We leven in een tijd vol grote veranderingen. Er is discussie over de wijze waarop wij ons voedsel nuttigen en verbouwen; op de wijze waarop wij lange afstanden reizen; op de wijze waarop wij ons afhankelijk hebben gemaakt van fossiele brandstoffen. Het lijkt erop alsof wij onze aarde consumeren alsof we ons er niet van bewust zijn dat wij hier maar een tijdje verblijven.”  

Een burgerberaad wordt ook ingezet als middel tegen polarisatie. Jaap sprak zijn hoop daarin uit. “Ook in Zwolle is er een groep inwoners die alle veranderingen lastig kunnen bijbenen en het zat zijn. De argumenten uit de politiek komen niet meer binnen. Zij zijn boos, het vertrouwen kwijtgeraakt en hijsen een omgekeerde vlag. Gemiddeld genomen mogen we in Zwolle niet klagen, maar ook hier is er sprake van polarisatie. Hoe mooi zou het zijn als een burgerberaad deze kloof enigszins kan dichten?”

De ChristenUnie vindt de thema’s wonen, vluchtelingen en bestaanszekerheid ook relevant. Jaap: “Maar zijn dit de meeste geschikte onderwerpen voor een burgerberaad? Op al deze drie thema’s zijn we in de stad al erg mooie dingen aan het doen. En participatie is daarbij op verschillende niveaus aanwezig. Vuurwerk daarentegen is gevoelig. Voor de een is het een onmisbare traditie en voor de ander is het een reden om afscheid te moeten nemen van je afgekeurde hulphond.”
Inwoners bepalen nu welk onderwerp de hoogste prioriteit krijgt via online en fysieke peilingen. Het burgerberaad gaat vervolgens aan de slag met het thema dat op plek 1 eindigt.

Labels: , , , ,