Vuurdoop Waida Vogel-Bwefar in debat over inclusie en diversiteit
Ons burgerraadslid Waida Vogel-Bwefar gaf deze week haar zogeheten maidenspeech in de Zwolse gemeenteraad. Het debat ging over inclusie en diversiteit in onze stad in het licht van het beleidsplan ‘Omarm het verschil’. Waida heeft immigratie, statushouders en discriminatie als aandachtsgebied in haar pakket en dus de aangewezen persoon voor het inbrengen van onze ideeën.
Ze trapte in haar speech af met het grote belang van rolmodellen voor alle jongeren en kinderen: “ik gun alle Zwollenaren dat zij zichzelf herkennen binnen de Zwolse overheid en op maatschappelijk posities. Rolmodellen zijn belangrijk zodat het in de koppies gaat zitten: ik kan burgemeester worden; ik kunstenaar zijn; ik kan bij de politie werken. Dit is mijn stad.” Waida juicht het toe en drong erop aan in Zwolle verder te werken aan de positie van rolmodellen, ongeacht afkomst, geloof, mogelijkheden of geaardheid.
‘Omarm het verschil’ is vooruitstrevend en toont ambitie. En dat is volgens Waida ook hard nodig in deze tijd waarin veel veranderd in de wereld, Nederland en onze stad. We kijken anders naar onze geschiedenis waarin voormalige volkshelden van hun voetstuk vallen en een krijgen eerlijker beeld van onze gedeelde geschiedenis. Waida: “Die veranderingen doen pijn en zorgen voor tegenreacties. Kijk naar de wantoestanden rondom de intocht van Sinterklaas in Staphorst afgelopen weekend. Dat mensen onder het oog van de politie -die blijkbaar niet kon ingrijpen- met geweld het recht op demonstreren werd afgepakt. Dat doet mij en anderen dan weer pijn.” Daardoor loert het gevaar dat mensen met verschillende opvattingen als gevolg van pijn en boosheid niet meer naar elkaar willen luisteren.”
Waida juicht de aandacht toe voor groepen in verdrukking. Zijzelf strijdt zo al jaren voor het eerlijke verhaal rondom West-Papua. Toch ziet en hoort Waida ook de mensen die veranderingen als opgedrongen ervaren en moeite hebben met traditionele waarden die verschuiven. Waida: “Nemen we voldoende tijd om te luisteren, ook als het pijn doet?” Zoeken naar onderling begrip kan ons verder helpen. Ze pleit daarom voor het belang van dwarsverbanden tussen de ‘bubbels’ waarin we vaak leven. Geloofsgroeperingen zijn daar volgens Waida een belangrijke schakel in: “Twintig procent van de Zwollenaren bezoekt maandelijks een religieuze bijeenkomst. Gebruik deze plaatsen en betrek die organisaties actief.”
Het was een breed debat waarin Waida ook nog vragen stelde aan wethouder over de stand van zaken rondom het onderzoek naar voldoende publiek toegankelijke toiletten. Ook wilde ze weten welke concrete acties worden ondernomen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een toekomstige statushouders naar werk te begeleiden.