ChristenUnie krijgt geld beschikbaar voor onderzoek institutioneel racisme

Afbeelding1.png
waida.png
Door Waida Vogel-Bwefar op 15 november 2022 om 14:20

ChristenUnie krijgt geld beschikbaar voor onderzoek institutioneel racisme

In Zwolle wordt onderzoek gedaan naar institutioneel racisme. Vrijdag nam de Zwolse gemeenteraad deze opdracht aan in het begrotingsdebat. Ons burgerraadslid Waida Vogel-Bwefar nam het initiatief voor het onderzoek. In maart deden verschillende partijen al toezeggingen tijdens verkiezingsdebatten.

De ChristenUnie kreeg net als andere fracties signalen van institutioneel racisme. Zo hield de Alevitische Vereniging een debat hierover in hun cultureel centrum in Dieze. Bij institutioneel racisme worden bevolkingsgroepen systematisch achtergesteld door bepaalde regels. Dit kan zowel bewust als onbewust voorkomen binnen Zwolse organisaties of misschien ook binnen de gemeentelijke organisatie zelf. We hebben alleen vanuit de gemeenteraad niet scherp in welke mate institutioneel racisme plaatsvindt in Zwolle.

Daarom dienden we een motie in omdat we dit goed onderzocht willen hebben. Dat moet worden uitgevoerd door een externe partij. Daarin moet gekeken worden of er regels en/of instrumenten negatiever uitwerken voor bepaalde groepen in Zwolle. Voor het onderzoek binnen de gemeentelijke en andere organisaties is een maximaal budget gereserveerd van 75.000 euro.

Waida: “Nu heeft de raad laten zien dat het hun menens is.” Iedereen moet zich thuisvoelen in onze stad. Waida is dankbaar dat dit belangrijke probleem door de hele raad wordt gezien en dat het onderzoek wordt gesteund. Met het aannemen van de motie heeft ze haar eerste verkiezingsbelofte ingelost.

Deel dit bericht

Labels: , , , ,