Gesprek over zorg tussen Zwollenaren waardevol voor politiek

CU Later

Zo’n veertig Zwollenaren die als cliënten, vrijwilligers of professionals te maken hebben met de nieuwe zorgtaken van de gemeente, gingen afgelopen woensdag met elkaar in gesprek over de manier waarop de decentralisaties in Zwolle vorm krijgen. De ChristenUnie organiseerde een zogeheten ‘CU Later’ om nog scherper te krijgen hoe het er in Zwolle voor staat.

Ruim drie maanden geleden kreeg de gemeente er een aantal grote taken bij op het gebied van onder meer de WMO en de jeugdzorg. Tijdens de CU Later gingen de betrokkenen bij die zorgtaken met elkaar in gesprek. “De aanwezige politici hebben veelal hun mond gehouden,” zegt Looijenga. “Cliënten, vrijwilligers en professionals spraken vooral met elkaar, waarbij wij vooral luisterden. Voor ons is het enorm waardevol om de ideeën die zij onderling uitwisselen, en de zorgen die ze delen te horen.”

Looijenga vat de geluiden die op de CU Later klonken als volgt samen.

  • Na drie maanden is het nog volop zoeken naar een balans tussen loslaten en controleren, naar samenwerking tussen professionals, naar het op orde krijgen van de administratie en systemen.
  • De sociale wijkteams hebben te maken met een hoge werkdruk, maar worden desondanks overwegend positief beoordeeld: de medewerkers zijn vriendelijk, deskundig, laagdrempelig en bieden maatwerk.
  • Mogelijk blijven er nog te veel zaken bij het sociaal wijkteam zelf liggen. Organisaties krijgen minder verwijzingen.
  • Er kan veel meer worden ingezet op de vindplaatsen van zorg zoals de scholen.
  • Veel organisaties kunnen alleen worden ingeschakeld via het persoonsgeboden budget (PGB). Om vanuit het sociaal wijkteam maatwerk te kunnen leveren moeten er meer zorgorganisaties worden gecontracteerd voor het leveren van zorg in natura (ZIN).
  • De meeste klachten in Zwolle gaan over de SVB, wat geen gemeentelijke, maar een landelijke verantwoordelijkheid is. Het geregel rond de PGB is voor sommige ouders een dagtaak.
  • Soms is zorg een leven lang nodig. De mensen die dat betreft zijn gebaat bij zekerheid, maar moeten nu vaak toch ieder jaar weer opnieuw zorg contracteren.

ChristenUnie-raadslid Job Looijenga concludeert dat de transitie (de verandering waarbij de gemeente verantwoordelijk is in plaats van provincie of de Rijksoverheid) nog niet opgevolgd is door een transformatie (waarbij er daadwerkelijk op een andere manier gewerkt wordt). “Daar moeten we nog meer op sturen, bijvoorbeeld door het opstellen van een transformatieagenda. Die transformatie is nodig om onze doelen op het gebied van zorg te behalen.”

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Gesprek over zorg tussen Zwollenaren waardevol voor politiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.