Gemeenteraad wil informatiepunt alcoholregels

Melkmarkt

Een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad wil dat de gemeente een lokaal informatiepunt over alcoholregels inricht. Zwollenaren kunnen daar terecht met vragen over wetten en regels rond alcoholverkoop en kunnen overtredingen melden. Aanleiding is een motie die de ChristenUnie met het CDA hierover indiende.

Het informatiepunt moet zowel telefonisch als digitaal vorm krijgen en zal via maatschappelijke partners en de website van de gemeente zelf onder de aandacht worden gebracht.

De motie van de ChristenUnie en het CDA werd afgelopen week ingediend toen de raad zich boog over het alcoholhandhavings- en preventieplan van de gemeente, waarin staat welke doelen Zwolle zich stelt bij het terugdringen van alcoholmisbruik. Zo wil de gemeente dat jongeren door “handhaving bij horeca waar nodig” en “het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik in de thuissituatie” later beginnen met drinken, minder vaak drinken en minder grote hoeveelheden drinken.

Samen optrekken

De ChristenUnie steunt die insteek, vertelt raadslid Johannes de Vries. “Wat de ChristenUnie betreft nemen we de verantwoordelijkheid die de gemeente op dit terrein heeft serieus. Niet op eigen houtje, maar samen met ondernemers, ouders en andere Zwollenaren. Daarom vinden we dat de gemeente in contact moet staan met al die mensen. Zij kunnen vragen hebben, of willen misschien wel informatie delen;  maar willen er in ieder geval samen met de gemeente voor zorgen dat jonge Zwollenaren verantwoord met alcohol leren omgaan.”

Nieuwe taak voor de gemeente

Sinds 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor het handhaven van de regels over alcoholverkoop. Daar voor was dat een taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die overheidsdienst publiceerde ook informatie over geldende regels en had een klachtenlijn waar bijvoorbeeld ouders terecht konden als hun kind tegen de regels in toch ergens alcohol kon kopen. Het nieuwe, lokale informatiepunt moet die functies overnemen.

De gemeenteraad drong er bij het college van burgemeester en wethouders op aan om het informatiepunt op zo'n manier vorm te geven, dat het binnen de beschikbare budgetten kan. Dat kan bijvoorbeeld door het informatiepunt onderdeel te maken van de huidige website en het gemeentelijk telefoonnummer 14038. Behalve de ChristenUnie en het CDA steunden ook D66, de SP en GroenLinks de motie.

Foto: Jeroen Mul

Download hier de motie.

« Terug naar nieuws

Reacties op 'Gemeenteraad wil informatiepunt alcoholregels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.