ChristenUnie Zwolle blij met rijkssubsidie voor Berkum Energieneutraal

Project verduurzamen Berkum.pngmaandag 02 november 2020 15:34

Het bewonersinitiatief Berkum Energieneutraal krijgt van het kabinet 4 miljoen om proeftuin aardgasvrij wonen te worden. De ChristenUnie is daar ontzettend blij mee en complimenteert de inwoners van Berkum en de wijkvereniging met hun inzet. Raadslid Ruben van de Belt: "Lang heeft Berkum Energieneutraal in onzekerheid gezet en was de houding van de verschillende overheden onduidelijk. Nu is er gelukkig boter bij de vis en kunnen de Berkummers echt aan de slag." 

De subsidie is bedoeld om inwoners te compenseren voor het verduurzamen van hun huis waar dat nog niet uit kan. Het verschil tussen wat het kost en wat het oplevert, de zogenoemde 'onrendabele top', wordt opgevangen door deze subsidie. Zo kan in Berkum veel geleerd worden, waardoor de kosten van het verduurzamen steeds lager worden. Op termijn wordt het dan voor iedereen interessant, is de gedachte. 

Wel vraagt de ChristenUnie aandacht voor wat er in de tussentijd elders in de stad gebeurt. Ruben: "De komende jaren wordt aardgas steeds wat duurder, dus loont het om daar zoveel mogelijk op te besparen. Dat kan door te isoleren, maar in een gedeelte van de woningen ook door een hybride warmtepomp. Daarmee verwarm je het jaar door elektrisch en springt de aardgasverwarming bij in de paar dagen dat het echt koud is. Hiermee kan met geringe kosten enorm veel bespaard worden." Vooralsnog ligt deze optie nauwelijks op tafel, maar als het aan de ChristenUnie ligt komt daar verandering in.

« Terug naar nieuws