ChristenUnie wil Energiefonds voor duurzame energieprojecten

Ruben van de Belt debat energiestransitie februari 2019.jpgdinsdag 26 februari 2019 17:05

Begin februari debatteerde de Zwolse gemeenteraad over de energieagenda en het eerder door Ruben van de Belt aangevraagde energiefonds. In zo'n fonds wordt, op basis van met zonneparken opgewekte elektriciteit, geld gestort dat we gebruiken om nieuwe projecten door particulieren van de grond te krijgen. Met dit energiefonds ontstaat er extra ruimte om de duurzame energieprojecten echt in Zwolse handen te laten komen en een plan om energiearmoede aan te pakken.

"Dit is allemaal in de nieuwe versie van de Energieagenda opgenomen," zegt Ruben. "Daar ben ik erg blij om, want we moeten er met elkaar voor zorgen dat iedereen mee kan komen in de energietransitie. Iedereen moet er beter van worden".

Het was begin februari een drukke avond voor Ruben van de Belt, woordvoerder energietransitie namens de ChristenUnie Zwolle. Op één avond ging het over de Energieagenda (het plan van aanpak van de gemeente om de energietransitie te versnellen), over de mogelijkheid huizen te verwarmen door geothermie en óók over hoe we alle huizen van het aardgas krijgen. Gelukkig worden deze onderwerpen nog wel vaker besproken in de gemeenteraad de komende tijd.

De ChristenUnie heeft er vertrouwen in dat de gemeente Zwolle de doelen voor 2025 haalt: 25% energiebesparing, 25% duurzame energie opwekken.

“Zolang we maar serieus werk maken van de participatie door Zwollenaren. Dan wordt het echt iets van de stad," aldus Ruben.

De komende tijd zal het ook veel over het verwarmen van woningen gaan. "We moeten van het aardgas af, omdat het schoner is en omdat de gaswinning in Groningen volledig terecht wordt afgebouwd."
De komende tijd wil Ruben hier extra aandacht aan geven:

"Bij windmolens en zonnevelden komt de energietransitie in de achtertuin, maar met het verduurzamen van verwarming komt het achter de voordeur. Daarom moet de gemeente dit heel zorgvuldig en goed aanpakken. In overleg met bewoners, duidelijkheid geven en werken aan oplossingen. Daar zal onze fractie extra scherp op letten!"

Omdat dit onderwerp steeds belangrijker wordt, is Ruben bezig met een #CVketelUitzwaaiTour en komt zo veel bij mensen thuis om ideeën en zorgen op te halen. Dus heeft u een plan, maakt u zich zorgen, of wilt u iets delen? Mail dan naar ruben@christenuniezwolle.nl 

 

« Terug naar nieuws