ChristenUnie pleit voor gerichte aanpak mensenhandel

IMG_6312

Mensenhandel is vaak moeilijk zichtbaar. Angst en schaamte weerhouden slachtoffers van veelal illegale arbeid ervan om naar de politie te stappen, ook in Zwolle. De ChristenUnie diende daarom bij de begroting een motie in zodat er een beter preventie- en uitstapbeleid komt onder regie van een zorgcoördinator Mensenhandel. ChristenUnie raadslid Gerdien Rots: "De ChristenUnie wil hier wat aan doen, door de misstanden van uitbuiting van mannen, vrouwen, meisjes en jongens in verschillende sectoren zichtbaar te maken zodat er gerichte actie kan worden ondernomen."

In 2015 is landelijk afgesproken dat gemeenten een laagdrempelig en veilig aanspreekpunt moeten bieden voor slachtoffers van mensenhandel via een zorgcoördinator. Zwolle heeft echter op dit moment nog steeds niemand aangesteld. Wel is er een overleg gestart tussen organisaties zoals de GGD, Veilig Thuis, Kadera, Comensha en het Leger des Heils. Er is echter meer nodig dan nu gebeurt om echt de misstanden aan te pakken en de helpende hand te bieden. Daarvoor is verdere actie nodig.

ChristenUnie raadslid Jolien Elshof: ‘op meerdere momenten hebben we aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Zo organiseerden we de Mars tegen uitbuiting en mensenhandel ‘Open je ogen’. Ook namen wij deel aan de Walk for Freedom die wereldwijd op 14 oktober plaatsvond’. Op 7 maart bevestigden wij een spandoek aan de Grote Kerk met daarop 30 afbeeldingen van mensen die ooit slachtoffer waren. Luther stelde 500 jaar geleden misstanden van die tijd aan de kaak. Zo proberen wij in navolging daarvan deze moderne misstanden in onze tijd te hekelen.’

Nu is het aan de gemeente om een veilige, laagdrempelige ingang te bieden voor mensen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Ook moet er een uitstapbeleid ontwikkeld worden waardoor er toekomstperspectief is en slachtoffers weer een zelfstandig leven kunnen opbouwen’.

 

 

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie pleit voor gerichte aanpak mensenhandel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.