Hoe moeilijk is het om uit de prostitutie te stappen? Het verhaal van Anna

pexels-kat-smith-568027.jpgdinsdag 08 maart 2022 16:48

Hoe moeilijk is het om uit de prostitutie te stappen? Gerdien Rots sprak hierover met een ex-prostituée: "Ik noem haar Anna. Een universitair geschoolde vrouw die op haar 26ste vrijwillig koos voor een leven in de seksbranche. Via een escortbureau bezocht zij jarenlang 7 dagen per week cliënten. “Ik hield mezelf voor dat dit werk een deal was waarover ikzelf regie had. Ik verdiende veel geld en leefde een luxe leventje. Maar hoe langer het duurde, hoe meer ik erachter kwam dat ik mezelf geweld aandeed. Ik begon te beseffen dat ik eigenlijk toestond dat er misbruik van mijn lijf werd gemaakt. Mijn eigen idealen en levensverwachtingen moest ik telkens uitschakelen, daarin was niemand geïnteresseerd.”

Met cocaïne schakelde Anna haar beleving vervolgens daadwerkelijk uit. Voor veel prostituées zijn verdovende middelen nodig om hun werk te kunnen blijven doen. Het drugsgebruik maakte Anna echter steeds afhankelijker. “Ik voelde dat er iets mis was met mijn leven. Ik had geen normaal leven, dat realiseerde ik me steeds sterker. Ik had niets meer te verliezen. Op den duur wilde ik juist alles verliezen. Toen dat tot me doordrong, ben ik hulp gaan zoeken.”

Toen Anna aanklopte bij de gemeente waar zij op dat moment woonde, werd ze eerder tegengewerkt dan geholpen. Onduidelijk was waar zij hulp kon krijgen. Op veel fronten had Anna ondersteuning nodig: hulp om van haar verslaving en schulden af te komen, een beter zelfbeeld ontwikkelen, een nieuw netwerk opbouwen, een nieuw toekomstbeeld vormen met een opleiding en een normale baan. Daarbij kreeg Anna hulp van een reïntegratiecoach van het UWV, een contactpersoon van de gemeente en een hulpverlener van Terwille Verslavingszorg. De samenwerking van deze begeleiders was essentieel voor Anna om een nieuwe koers voor haar leven vorm te geven. Ook kwam Anna in contact met het geloof in Jezus. “Ik voelde voor het eerst in mijn leven liefde. Ik werd geraakt. Ik werd geheeld. Eindelijk had ik toen een reden om mezelf te beschermen. En ik voelde hoe God mij beschermde. De Heer heeft mensen op mijn pad gebracht die mij hielpen. Hij heeft mij een nieuw doel gegeven in het leven. In mijn eentje zou ik er nooit zijn gekomen.” Inmiddels is Anna ruim drie jaar uit de prostitutie. Ze rondt haar studie bijna af en heeft een leuke baan als hulpverlener. Met al haar ervaringen wil zij nu andere mensen helpen om de misère achter zich te laten en een nieuw bestaan op te bouwen.

Het verhaal van Anna maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat er integrale uitstap-hulp is voor prostituees. Veel sekswerkers zitten gevangen in een leven van afhankelijkheid van seks, verslaving en schulden. Vaak speelt schaamte en argwaan naar formele instanties een belemmerende rol om zelf hulp te zoeken. Dan is het dus van groot belang dat er hulpverleners voor hen zijn die weten hoe complex het is om uit deze wereld te stappen. Hulpverleners van bijvoorbeeld de organisaties Terwille Verslavingszorg en Scharlaken Koord. Dat is de reden waarom ChristenUnie Zwolle zich volop inzet om die specifieke hulpverlening in Zwolle mogelijk te maken."

« Terug naar nieuws