ChristenUnie stemt in met bouw 280 woningen aan het Zwarte Water
Wat heeft Holtenbroek nodig voor de komende jaren? Niks doen, meer van hetzelfde bouwen of juist investeren in een afgewogen duurzame mix van woningen waardoor Holtenbroekers kunnen doorgroeien in de prachtige kleurrijke wijk. Voor die vraag stond de ChristenUnie-fractie de afgelopen week. Raadslid Reinier Mulder was woordvoerder namens de fractie.
Het bouwproject aan de Zwarte Water -met 280 woningen in allerlei prijscategorieën- stond op onze agenda om over te besluiten. Het project wat buitendijks is gepland moet ervoor zorgen dat oudere Holtenbroekers kunnen doorstromen naar een mooi appartement in de wijk en jongeren kunnen starten met hun wooncarrière. Met overtuiging heeft de ChristenUnie ingestemd met de plannen aan het Zwarte Water samen met een groot deel van de gemeenteraad.
De uitdaging
Bij het nemen van het besluit heeft de fractie vooral ook de uitdagingen van Holtenbroek afgewogen. Het woningaanbod in Holtenbroek 2, 3 en 4 is beperkt, eenzijdig en niet voorbereid op de toekomstige vraag. Het samenleven in de wijk vraagt voortdurend om aandacht en investeringen. Voor ons de uitdaging hoe we dit moeten aanpakken na de vernieuwingen in Holtenbroek 1. Nog meer goedkope woningen -terwijl de omgeving dat al biedt- helpt niet om de wijk diverser, duurzamer en evenwichtiger te maken.
Veilig wonen
Met de beelden van de overstromingen deze zomer in Limburg nog op het netvlies vraag je je dan af of het verstandig is om buitendijks te bouwen aan het Zwarte Water.
Juist dan is het goed om te weten dat het Zwarte Water, in tegenstelling tot de IJssel geen regenafvoer-rivier is met sterke schommelingen. Verschillende wetenschappers hebben dit project doorgerekend en de plannen als veilig en waterrobuust gekwalificeerd. Daarnaast wordt gebouwd op plekken waar nu verwaarloosde loodsen, bedrijfsgebouwen en een haven staan. Dus in vaktermen ‘rood voor rood’ en plekken die geen extra waterberging veroorzaken.
In onze stad wordt al eeuwenlang op allerlei andere plekken buitendijks gebouwd. Denk aan de gehele binnenstad en de kaden van Frankhuis. Bijvoorbeeld bij het Kraanbolwerk en Frankhuis hebben we waterkerend en veilig gebouwd, wat ook past bij een klimaatadaptieve stad. Ook spraken adviseurs van Rijkswaterstaat, waterschap, provincie en verschillende hoogleraren watermanagement zich uit dat deze plannen waterveilig zijn.
Als IJsselstad zullen we altijd met water moeten leven. Als we bij voorbaat zeggen dat we niet moeten niet bouwen als er waterrisico’s zijn, dan kunnen we grote delen van onze stad beter afgrendelen. Onze levendige stad vraagt juist om eigentijdse, slimme en klimaatadaptieve oplossingen. We zijn overtuigd dat deze plannen dat zijn. Het zorgt voor meer groen, brengt meer biodiversiteit terug in de groene wijk Holtenbroek en realiseert aanzienlijk meer woningen voor de doorstroming van Holtenbroekers.
Struinen door het groen
Als oud-Holtenbroeker -opgegroeid in de jaren ’70- weet ik hoe je in Holtenbroek als kind kon struinen in de bosjes, spelen in het groen assenkruis, maar met verdriet grotendeels was afgesloten van het Zwarte Water. Geen toegang, maar prikkeldraad en toen ook al vervallen bedrijfsloodsen. Het voorgestelde plan maakt juist dat gebied vanaf de Binnenstad tot de Palestrinaflats weer toegankelijk voor álle Holtenbroekers. Geen hekwerken, geen besloten privégebiedjes, geen verboden toegang of vervallen havenplekjes en ontoegankelijke gebieden. Rapporten geven aan dat de biodiversiteit sterk wordt verbeterd. Ik word hier warm van en denk dat er extra kwaliteit wordt toegevoegd aan Holtenbroek. Daar kan bijna iedere Zwollenaar jaloers op worden. Lekker vissen, recreëren, varen of zitten langs het Zwarte water! Genieten is dat.
Zorgen over verkeer
Deze bouwplannen en de toekomstige plannen van de Zwartewaterallee vragen wel om extra verkeersmaatregelen. De voorstellen en onderzoeken brengen de vragen en de dilemma’s goed in beeld. Dat geeft vertrouwen. We vragen de wethouder in de verdere uitwerking naast de kruisingen vooral aandacht voor veilige fietsroutes, nieuwe fietsstraten en verbetering van de ontsluiting bij het Deltion College. Wellicht ook dat actief een aantal busroutes moeten worden omgelegd. Wij vragen de wethouder hiervoor extra geld te reserveren voor noodzakelijke maatregelen. De ChristenUnie wil niet dat hierop wordt bezuinigd.
Betrokkenheid
We willen graag dat bij de uitwerking van een vernieuwd bestemmingsplan dat de directe omwonenden, andere Holtenbroekers en de overburen uit Stadshagen goed betrokken blijven. De ontwikkelaar heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar mijn fractie wil ook dat het college hier goed bovenop zit.
Reacties op 'ChristenUnie stemt in met bouw 280 woningen aan het Zwarte Water'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.